вторник, 14 октомври 2008 г.

Овесени ядки



По своя състав овесът е много близък до кърмата и именно затова преди са използвали овесеното мляко за хранене на децата. Много отдавна от овес са приготвяли различни отвари и ястия. В него се съдържат всички най-важни за здравето компоненти: до 60% скорбяла, 5-8% мазнини, 10-18% белтъчини, аминокиселини, ефирни масла, витамини от група В, каротин, витамин К, калий, магнезий, фосфор, желязо, хром, никел, йод и други. Овесът е истински рекордьор по съдържанието на цинк. Той притежава и вещества, които влияят благотворно на работата на белите дробове и черния дроб. 100 грама овесени ядки покриват тридневната норма на витамин В1 и 50% от дневната норма на витамин В2.Поради всички тези факти много диетолози препоръчват денят да започва именно с овесени ядки - те нормализират съсирването на кръвта, прочистват червата, контролират усвояването на мазнините







Овесените ядки са пълноценна зърнена закуска, богата на белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерални соли. Регулират обмяната на веществата, повишават жизнения тонус на организма, подсилват имунната система. Те притежават висока хранителна стойност и са лесно усвоими.Отличават се с високо съдържание на хранителни влакнини – фибри, поради което понижават нивото на холестерол в кръвта




Няма коментари: