неделя, 12 октомври 2008 г.

Ябълкови пликчета



2 ч.чаши брашно
1 ч.лъжица сол
2/3 ч.чаша мазнина/маргарин или масло/
4 -5 суп.лъжици вода

за плънката:
2 ч.чаши нарязани на кубчета ябълки
1/4 ч.чаша захар
1/3 ч.лъжица канела
1 суп.лъжица галета

за намазване на пликчетата:
2 суп.лъжици разтопено масло
1 суп.лъжица захар
1/4 ч.лъжица канела

за соса:
1 ч.чаша кафява захар
1/2 ч.чаша вода
1/4 ч.чаша масло



В купа смесваме брашното, солта и мазнината смесваме добре, да стане трошливо. Постепенно прибавяме водата, като продължаваме да месим. Когато тестото се оформи добре го разточваме, режим от него 6 квадрата.В малко тиганче смесваме ябълките, захарта, канелата, и галетата, готвим докато ябълките омекнат.Във всяко квадратче слагаме от така приготвената плънка. Завиваме краищата на тестото като ги мокрим с вода за да се слепят. Оформяме пликчето мажем отгоре с подготвения топинг. Поставяме така оформените пликчета в намаслена тава и печем в загряла фурна на 180 за 20-30 мин.През това време си подготвяме соса, смесваме съставките и бъркаме постоянно на умерен огън докато кипнат. Поднасяме пликчетата поляти със соса а може да добавите и ванилив сладолед.

1 коментар:

Anastácio Soberbo каза...

Hello, I like this blog.
Sorry not write more, but my English is not good.
A hug from Portugal