петък, 7 ноември 2008 г.

Торта



Имах една стара рецепта по нея само малко намалих нешестето и направих ето тази снежно бяла торта. Почерпила съм идея от gotvetesmen.com



150 г. захар
3 яйца
2 жълтъка
кора на лимон или портокал
75 г. краве масло
20 г. нишесте
125 г. брашно
50 г. прясно мляко


Яйцата, захарта и лимоновата кора се смесват. Разбиват се и се загряват леко на водна баня. След това сместа се разбива до кремообразна маса, като се охлажда.Брашното се пресява и се смесва с нешестето. Маслото се загрява и го смесваме с млякото.Прибавяме маслото и брашното към яйцата, на порции. Изсипваме получената смес в предварителон намаслена и набрашнена форма с махащо се дъно. Сместа трябва да е 2/3 от обема на формата./23см/

за сиропиране:
140мл. вода
4 суп.лъжици захар
2 суп.лъжици кокосова пина колада/ или ликьор/


Сварява се сироп от захарта и водата, като се охлади се добавя кокосова пина колада.


за крема:
400мл. течна сладкарска сметана
160гр. бял шоколад


Сметаната и надробения шоколад се загряват на огъня и сместа се бърка до разтопяване на шоколада. Охлаждаме и прибираме в хладилника за 2 часа.


за гарниране:
кокосови стърготини
орехи



Напоява се единия блат със сироп, намазва се по - дебел пласт с крема и се слага в хладилник да стегне/крема/. Отгоре слагаме втория блат, който също е напоен, тортата се намазва с останалия крем. Пребира се в хладилиника за 1 час. Извахдаме я и се гарнира с натрошени орехи и кокосови стърготини.






Няма коментари: