четвъртък, 8 януари 2009 г.

Ароматно печено пиле


1 пиле
1 лимон, разполовете на две
6 скилидки чесън
2 бр. дафинов лист
3 клончета розмарин/пресен/ или 1 суп.лъжица сух
2 суп.лъжици зехтин
2 суп.лъжици масло
сол и бял пипер
3 моркова
1 праз лук
1 голяма глава лук
мащерка
1 глава чесън, разрежете на две
градински чай
1 ч.чаша пилешки бульон



Загряваме фурната на 220гр.

Подправяме пилето със сол и пипер

Изстискайте половината лимон върху пилето, не изхвърляме, пъхнете във пилето, поставяме вътре и дафинов лист. В малка купичка смесваме зехтина, маслото накълцания на дребно чесън, и розмарин. Намазваме хубаво пилето отвън и отвътре.


Нарязваме морковите, праз лука и лука. Сложете в тиган малко малото да се разтопи и сложете зеленчуците да се задушат, подправете със сол и пипер. Когато зеленчуците са готови ги сложете в тава в която ще печете пилето, сложете подправките - мащерката, градинския чай, чесъна, розмарин.

Поставете пилето върху зеленчуците


Поставете във фурната , печете докато си писне бульона пилето, може да намалите след това фурната на 160гр. Поливайте през 15-20 мин. пилето с бульона от тавата. Прибавете 20-30 мин. преди готовността на пилето и 1 ч.чаша пилешки бульона в тавата.

Използвайте зеленчуците за гарнитура към пилето.

Няма коментари: