събота, 18 април 2009 г.

Kugelhopf





Kugelhopf е класическа торта която е популярна в Австрия или в Alsace регион от Франция. Легендата e, че Мари Антоанета , който е роден в Виена, Австрия, донесла рецептата на тортата във Франция при нейния брак с Луис XVI. Има някои спорове относно това, и тортата може да е била в Франция по-рано. Тортата е популярна в Германия, Швейцария, Хърватия, Босна-Херцеговина, Полша, и Унгария.При правенето и се използва активна суха или свежа мая вместо хлебна сода или бакпулвер. Това дава на тортата малко по-плътен повече “Хлебна” текстура, подобна на Италианския Рanettone.






1/3 ч.чаша стафиди
1-1/2 ч.лъжица суха мая
1/3 ч.чаша топло мляко
1-2/3 ч.чаша брашно
3 суп.лъжици захар
1/4 ч.лъжица сол
2 яйца
1 жълтък
8 суп.лъжици масло със стайна температура


за намазване отгоре:
4 суп.лъжици масло
захар за поръсване
пудра захар





Поставете маята с топлото мляко в купа, разбъркайте докато маята се разтвори, прибавете брашното и солата.
Разбийте яйцата и жълтъка с вилица. Излейте яйцата при брашнената смес, на ниски обороти на миксера смесете. Прибавете захарта и увеличете оборотите на миксера, бийте за около 5 мин. Намалете оборотите и прибавете 4-6 суп.лъжици масло, постепенно.
Когато маслото се поеме хубаво, тестото трябва да почне да се отделе от стените на съда и да се усучи нагоре по перките на миксера.
Поставаете в тестото стафидите и разбъркайте.
Поставете тестото в друг съд, и оставете на топло да удвой обема си.
Намаслете добре съда в който ще печете и поръсете с брашно/-22см/. Преместете тестото и оставете на топло, отново да удвои обема си.
Загрейте фурната на 180гри и печете.
Разтопете маслото и внимателно намажете печивото, поръсете отгоре със захар. Охладете.
Преди сервиране поръсете със пудра захар.
Може да го направите в машина за хляб, след като втаса го преместете в съда за печене и позволете преди да го опечете да удвой обема си пак.



Невероятно.......... много мек и вкусен стана.

4 коментара:

Dani каза...

Христос Возкресе!Много светлина и любов по пътя ! Хубава рецепта-това количество мая не е ли много?

ghost13 каза...

Честито Възкресение Христово! Дани
Нека запалените свещи във Великденската нощ осветят душите и сърцата ни и добротата да изпълва живота ни!
Дани спазвала съм точно рецептата на авторката от "allpurposegir.com"

ghost13 каза...

извинявам се Дани
корегирах го
Весели празници!

Dani каза...

благодаря