събота, 27 юни 2009 г.

Пирожки






за тестото:

1 кг. брашно
2 - 1/2 чаша мляко или топла вода
2 с.лъжици захар
2 яйца
4 супени лъжици меко масло или маргарин
1 ч. лъжица сол без връх
42 г. мая,прясна


Начупваме маята и слагаме върху нея захарта. Затопляме млякото / да не е вряло/ и прибавяме част от него при маята похлупваме и оставяме да се образуват шупли. Разтапяме маслото, разбиваме яйцата/трябва да са с стайна температурата/ двете съставки и ги прибавяме към млякото/което трябва да е топло/ , слагаме брашното и маята, омесваме меко тесто. Оставяме да втаса. Размесваме и пак оставяме да втаса.
Плънката, тя може да е най разнообразна. Вземете малко от тестото оформете топче което разтеглете сложете по средата от плънката, завийте карайщата и леко сплескайте.

Пържете в сгорещена мазнина. Изцедете върху кухненска хартия.

1 коментар:

Dimitrana S. каза...

Апетитни, дъхави и топли... ммм! Такава съм си яз - пощенлива и с въображение ;-) Вкусна рецепта, Латинка!

Поздрав :-)