неделя, 20 септември 2009 г.

Царевичен грис с царевица, кашкавал и сирене



невероятно вкусен се получи, мисля за напред само така да го правя.


3-1/2 .чаша пилешки бульон
1 ч.чаша готварска сметана
1 малка глава лук
3 скилидки чесън, пресовайте
1-1/4 ч.чаша царевица
2 суп.лъжици бяло вино
1-1/4 ч.чаша качамак/царевичен грис
2/3 ч.чаша кашкавал, настърган
2/3 ч.чаша натрошено сирене
1 суп.лъжица мащерка
1 суп.лъжица розмарин
сол на вкус





Подгответе си тавичката, застелете я с пекарска хартия.
Смесете сметаната и пилешкия бульон.
Сложете в тиган 1 суп.лъжица масло, загрейте, прибавете нарязания на ситно лук, задушете, като внимавате да не прегаря, прибавете чесъна и царевицата, гответе за 3 мин. и прибавете бялото вино.
Прибавете сметаната и бульона. Доведете почти го кипене и прибавете много бавно и постепенно царевичния грис, като бъркате непрекъсното, за да не се образуват бучки.
Когато качамака е готов, добавете подправките , кашкавала, сиренето и сол на вкус.
Изсипете сместа в тавата, изравнете, охладете и приберете в хладилника за 2 часа.
когато вече е стегнал разрежете на фигури по ваш избор.
Загрейте в тиган малко зехтин и масло, и запечете за бързо парченцата, докато хванат лека коричка.



източник:wiskblog

5 коментара:

пепеляшка каза...

Лаятинка, тук пощелив човек като мен да не влиза....Толкова изкушения на едно място, чудя се откъде имаш енергия и време да твориш толкова вкусотии....А снимките ти са много стилно и професионално барнати.
А ние сме големи любители на качамака и ще пробвам този вариант , за да разнообразиме.

Dani каза...

У нас не сме много на "ти" с качамака ,но това е много "допълнено издание "и смятам че ще е различно.Предполагам ,че пилешкия бульон е "истински"/не е кубче.Поздрави

ghost13 каза...

:-)снощи правих пилешка супичка,.. ако нямяш, разтвори в водата 1 кубче пилешки или можеш да замениш и с зеленчуков бульон.
Поздрави и ведро изкарване на празника!

geri каза...

Отдавна си търся рецепта за ястие с царевичен грис.Много добро предложение!Поздрави и хубаво настроение!

ghost13 каза...

Гери много сполочливо се получи, и много вкусно.
Лека и успешна, пълна с слънчави усмивки седмица!