1ч.чаша топла вода
1 ч.лъжица сол
2 ч.лъжици захар
1 суп.лъжица зехтин
3 и 1/4 ч.чаша брашно
1 пакетче мая
Разтваряме маята в 1 суп.лъжица топла вода и 1 ч.лъжица захар, оставяме за 5-10 мин да шупне.
Сложете останалите съставки в казанчето на машината за хляб, добавете готовата маята и включете на програма ТЕСТО/ която включва и първо втасване/
Ако нямате машина за хляб, в купа сложете брашното, прибавете солта, захарта, зехтина водата и маята, смесете добре. На на брашнена повърхност извадете сместа и с набрашнени ръце започнете да месите, до поучаването на меко и еластично тесто.
Намаслете си купата с зехтин, поставете топката тесто в нея, покрийте отгоре с найлоново фолио и оставете на топло да удвои обема си.
От тестото може да оформите 6-9 питки , във всяка питка сложете настърган кашкавал, оформете топче сложете на набрашнена повърхност и разточете като оформете плоска питка.
Оставете да втасаят на ново за 30 мин или докато удвоят обема си.
намажете питките със смес от:
1/8 ч.чаша олио
около 1/4 ч.лъжица чесън на прах
около 1 ч.лъжица мащерка
Печете в загряла фурна на 200гр. извадените питки сложете в чиния и покрийте с навлажнена кърпа, това ще ги накара да омекнат и по-лесно ще ги съхраните мекички.
3 коментара:
Чудни са! Толкова апетитни, че още утре ще ги направя! Целувки!
Много апетитно изглеждат.Поздравления!!!
:-) Благодаря ви мили ДАМИ!
Много вкусни и се изядоха за отрицатено време.
Лека и спорна седмица ви пожелавам!
Публикуване на коментар