неделя, 4 октомври 2009 г.

Плоски питки





























1ч.чаша топла вода
1 ч.лъжица сол
2 ч.лъжици захар
1 суп.лъжица зехтин
3 и 1/4 ч.чаша брашно
1 пакетче мая


Разтваряме маята в 1 суп.лъжица топла вода и 1 ч.лъжица захар, оставяме за 5-10 мин да шупне.

Сложете останалите съставки в казанчето на машината за хляб, добавете готовата маята и включете на програма ТЕСТО/ която включва и първо втасване/






Ако нямате машина за хляб, в купа сложете брашното, прибавете солта, захарта, зехтина водата и маята, смесете добре. На на брашнена повърхност извадете сместа и с набрашнени ръце започнете да месите, до поучаването на меко и еластично тесто.

Намаслете си купата с зехтин, поставете топката тесто в нея, покрийте отгоре с найлоново фолио и оставете на топло да удвои обема си.

От тестото може да оформите 6-9 питки , във всяка питка сложете настърган кашкавал, оформете топче сложете на набрашнена повърхност и разточете като оформете плоска питка.

Оставете да втасаят на ново за 30 мин или докато удвоят обема си.





намажете питките със смес от:

1/8 ч.чаша олио
около 1/4 ч.лъжица чесън на прах
около 1 ч.лъжица мащерка

Печете в загряла фурна на 200гр. извадените питки сложете в чиния и покрийте с навлажнена кърпа, това ще ги накара да омекнат и по-лесно ще ги съхраните мекички.

3 коментара:

Maria каза...

Чудни са! Толкова апетитни, че още утре ще ги направя! Целувки!

Dani каза...

Много апетитно изглеждат.Поздравления!!!

ghost13 каза...

:-) Благодаря ви мили ДАМИ!
Много вкусни и се изядоха за отрицатено време.
Лека и спорна седмица ви пожелавам!