събота, 14 ноември 2009 г.

Хляб със стафиди и канела



1-3/4 ч.чаша брашно, може и повечко
3 чаени .лъжици захар + 1ч.лъжица за разтварянето на маята
3/4 ч.лъжица сол
1 яйце
14 гр. свинска мас / може да се замени с масло, правих го 2 пъти и с мас и с масло
12 гр. прясна мая
1/4 ч.чаша кисело мляко
1/4 ч.чаша топла вода +2 суп.лъжици за разтварянето на маята
3/4 ч.чаша канела

1 суп.лъжица канела
1/4 ч.чаша захар


Може да използвате машината си за хляб и за заместите тестото.При месенето проветете дали има нужда от досипване на още брашно/сипвайте постепенно и изчаквайте да видите дали ще се поеме/при мене още 1-1/2 супена лъжица /, стафидите ги сложете след първото замесване,/след 6-8 мин./


ето тестото в казанчето втасало тук
а този с по-препечената коричка е с масло, направих грешка че го навих от към дългата страна... тук и тук .... е изяде се :-)

за на не ви прегори отгоре понеже реотаните са много близо до повърхността на хляба, покрийте с фолио. тук

Ако нямате машина за хляб: :-)

Смесете заедно брашно, захар, сол, мая и канелата в голяма купа Добавете яйцето, свинска мас, киселото мляко и вода. Разбъркайте заедно с дървена лъжица докато съставките се съберат и оформят на топка. Добавете още брашно или вода, ако тестото изглежда твърде лепкаво или прекалено сухо.
Набрашнете и повърхността на коята ще месите, сложете тестото и започнете месенето. Тестото трябва да е меко и гъвкаво, но не и лепкаво. Добавете брашното, докато месите, ако е необходимо, за да се постигне тази текстура. Замесете на ръка за около 10 минути. Прибавете стафидите и омесете с ръка, за да се разпределят равномерно.
Леко си намаслете голяма купа и преместете тестото в купата. Покрийте купата с найлоново фолио и оставете на топло да удвои обема си за около 1-2 часа, или докато тестото удвои обема си.

От тестото оформете тестото правоъгълник не много голям. Поръсете щедро със сместа от канела и захар. След това навийте на руло от към късата страна и поставете в намаслен и набрашнен съд, завийте страничните крайща. Покрийте с найлоново фолио или кърпа и оставете да втаса отново за 30-60 мин. Докато не удвои почти двойно размера си .
Загрейте фурната до 180гр.. Печем хляба в продължение на 20 - 30 минути.

Охладете и извадете от формата.
Разтопете малко масло около 1 супена лъжица намажете отгоре хляба и поръсете с захар.
Охладете за най-малко 1 час преди да нарежете и сервирате.




източник:imafoodblog

4 коментара:

Nanita каза...

Ех,как изглежда само и като си помисля и колко е вкусен мммм....!Хубава вечер!

Maria Pepeldjiyska каза...

Страхотно хлебче, Латина ! Както винаги от твоите гозби се разнася аромат и съвършенство !
Хубава неделя !
Мария

ghost13 каза...

Нанита
Пепеляшка

Благодаря много....хлебчето беше вкусно, пухкаво и вървежно ...намазано с течен шоколад или сладко.. :-)
Поздрави...

Maria каза...

Този хляб изглежда божествено, изглежда толкова пухкав...получих силно слюнкоотделяне Лати, толкова да обичам такива хлябове и козунаци.