неделя, 13 декември 2009 г.

Гръцко ризото


зехтин и малка бучка масло
1 праз, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, ситно накълцани
1 голям настърган морков
500 грама доматен сос или консервирани домати
2 чаши вода
1 кубче пилешки бульон
1 - 1/4 чаши ориз Арборио /или дългозърнест/
1 чаена лъжичка лют червен пипер
1 чаена лъжичка сладък червен пипер
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица червено вино или оцет
шепа ситно нарязан магданоз
сол и черен пипер на вкус

Леко запържваме праза, чесън и моркови в малко зехтин и масло, докато станат прозрачни.
Добавете доматите и покрийе , готви се за около 15 минути или докато сосът започне да се сгъстява .
Добавете останалите съставки с изключение на ориза и доведете до кипене.
Прибавете ориза, разбърква се добре и намалете топлината.
Похлупете съда и оставете да къкри на слаб огън за 15 минути или докато оризът абсорбира водата, но не трябва да се усвои всичката течност.
Прибавете малко масло, разбъркайте, сервирайте с прясна нарязан магданоз и гъсто кисело мяко.


адаптирано от книгата Vefa's Kitchen

2 коментара:

Dimitrana S. каза...

Прекрасна и вкусна снимка, Лати!

Поздрав и :-) от мен!

ghost13 каза...

Благодаря ти за вниманието!
:-)