събота, 12 декември 2009 г.

Пълнени чушки с тиквички, ориз, праз и доматен сос


5-6 чушки
1 голяма или 2 малки тиквички
2/3 ч.чаша ориз
1 стрък праз
1 стрък копър
2 стръкчета магданоз
2 стръкчета пресен риган/или 1 ч.лъжица сух
3-4 супени лъжици зехтин
1 кубче зеленчуков или гъбен бульон
300мл. вода


Тиквичките се обелват, нарежете на малки кубчета или настържете - след това запържете за 3-4 мин. в предварително сгорещения зехтин, но нека си останат леко хрупкави.
Използвайте процесор / или нарежете праза на ситно, прибавя се в тигана и се пържи около минута две.
Добавете ориза в тигана към другите продукти и се запържва за 3-4 мин. Налива се 150 мл. вода и се оставя да къкри на тих огън, докато ориза я поеме. Поръсва се със стрития бульон и отново се сипва още 150ми. вода.
След като ориза поеме течността се добавя нарязания на много ситно копър, магданоз и ригана/използвайте кухненски процесор/чопър/.Оттеглете от котлона.
Отрежете капачето на чушките, почистете от семките и запълнете чушките със сместа сложете капачето отгоре и поставете в дълбока тавата/тенджера.
Сложете в тавата вода като водата да е до средата на чушките, капнете върху чушките малко олио и печете в загряла фурна на 200гр. за 35-40мин. или до готовността на чушките. Може да покриете отгоре с алуминиево фолио и 10 -15 мин.преди да извадите чушките да махните фолиото за да се запечат отгоре.






























за доматения сос:
4 домата
1-2 суп.лъжици зехтин
2 скилидки чесън
2 стръка магданоз, нарязана на ситно
2-3 щипки сух босилек
сол на вкус


Бланширайте доматите в посолена вряла вода, обелете и нарежете на кубчета или пасирайте.
В дълбок загрейте мазнината, нарязания за ситно чесън- запържете добавете доматения сок и бъркайте за около 10-20 мин докато соса се сгъсти.Подправете с магданоз, босилек и сол, разбъркайте и махнете от огъня.
Поднесете чушките залети с доматения сос.

2 коментара:

Dani каза...

Лати,много хубава ти е рецептата точно и за Бъдни вечер може да се разнообрази.Поздрави:))

ghost13 каза...

:-)
Благодаря Дани,реших да направя нещо постничко, макар на нашата трапеза винаги трябва да има някоя мръвка:-)