събота, 19 декември 2009 г.

Телешко рагу с розмарин




25гр. брашно
1 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица черен пипер
5 супени лъжици зехтин
450гр. телешко месо, нарежете на кубчета
1 чаена чаша сухо червено вино/ в рецептата е 1 литър-но ми се видя много/
470гр. консервирани домати
3 счукани скилидки чесън
3 стръка розмарин
1 голяма глава червен лук
1 морков
сол
черен пипер


подправки
6 стръка пресен магданоз
3 пресни стръка розмарин
1 зърно карамфил
6 зърна черен пипер
Поставете подправките в тензух и го завържете.


В средно голяма купа смесете брашното, солта и черния пипер
Овъргаляйте месото в сместа. Изтръскайте ненужното количество.
В голям тиган загрейте 3 лъжици олио на силен огън.
Запържете равномерно парченцата месо, като ги обръщате често.
Добавете червеното вино и го кипнете. Намалете на слаб огън. Покрийте го и го оставете да къкри за около 45 мин. или 1 час.
Добавете доматения сок, чесана и розмарина.
Оставете рагуто да ври непокрито за около 1 час. Разбърквай те от време на време.
В тиган загрейте останалата част от мазнината на умерен огън задушете лука и морковите.
Задушете зеленчуците за 7-8 мин., докато омекнат.
Добавете зеленчуците в рагуто.
Оставете да къкри непокрито за 30-45 мин.Поставете и тензуха с подправките.
Подправете със сол и черен пипер.
Махнете подправките и сервирайте топло с картофено пюре.




адаптирано от книгата Съкровищница с класически готварски рецепти

Няма коментари: