събота, 9 януари 2010 г.

Кошнички от кайма



За пръв път видях рецептата в един от първите броеве на Кулинарен журнал, после ми попадна и рецептата на Мимето в рубриката и от Гответе с мен.....правя я от 2-3 год.
Може винаги да се експериментира в плънката на кошничката/царевица, гъби, топено сирене,шунка, нарязани печени чушки..../ И най вече е много ефектно особено като се отреже парчето то не се разпада. Може да се направи в една огнеупорна купичка или когато съм имала повече гости на всеки съм правила индивидуално в глинени гювечета. Макар този път да имах проблеми с каймата :-) то, винаги се оказва много вкусно и сполучливо.

4 парченца:

За каймата:
300-500 гр. кайма смес свинска-телешка
1 - 2 филия хляб
1 яйце
кимион
черен пипер
1/4 чаена чаша прясно мляко

За плънката:
2-3 сварени средни картофа
2 яйца
100мл. кисело мляко
около 200г кашкавал /твърдо сирене/
1 голям сварен морков
1/2 чаена чаша нарязани кисели краставички
1/4 чаена чаша замразен грах
подправки по ваш вкус




Замесва се каймата и се оставя на страни, като хляба се напоява с млякото. Взема се 1 огнеупорна купа /d-17см/. Намазва се с маргарин. Каймата се разпределя по стените на съда, така че да ги покрие може при печенето леко да се свие. Сварените картофи се нарязват на кубчета. Върху каймата се редят картофите/поръсвам с подправка за картофи/, след това настъргвам 100гр. кашкавал/или може да замените с топено сирене/, поставя се нарязания на кубчета сварен морков, поставяме граха, настъргване останалия кашкавал. Разбиваме яйцата с киселото мляко и заливаме отгоре, леко разклатете за да може да попие хубаво, за да може когато е готов и се разреже да не се разпадат парчетата. Запичаме за около 20-30 мин до златисто или до готовността на каймата. Готов се обръща в чиния.


4 коментара:

Maria каза...

Ауу, че апетитна кошничка! Благодаря, че ми припомни за рецептата Лати. В тоя океан от рецепти вече започнах да се губя и да забравям :-)) Поздрави и хубава седмица!

ghost13 каза...

Благодаря ти Миме!
Ние не я забравяме тази рецепта, и си я тачим :-)

Nanita каза...

Оле,колко красива изглежда и като знам колко е вкусно...мммм..!Тези дни нямах много време,но тези вечер съм ти гост и се прехласвам пред чудесните ястия и десерти,които приготвях.Поздравления Лати!Спокойна и уютна вечер!

ghost13 каза...

Нанита, Благодаря ти мила,ако знаеш колко ме зарадва, напълни ми душата...:-)