събота, 2 януари 2010 г.

Симит-кебаб / Simit Kebab


Рецепта от Турската кухня

500гр. кайма телешко, агнешко
1 голяма глава лук, настържете на ренде
3 скилидки чесън, пресовайте
1 яйце
1 супена лъжица
сух риган
1 / 2 чаена чаша прясно нарязан магданоз
1 чаена лъжица
кимион
2 / 3 чаена чаша булгур, пшеница/ groats/manna croup
2 / 3 чаена чаша гореща вода
2 чаена лъжица морска сол и прясно смлян черен пипер на вкус

дълги метални шишчета /
или дървени шишчета, напоени с вода през нощта

Сипете 2 / 3 чаша вряща вода в друга купа, прибавете булгура, пшеница. Покрийте с найлоново фолио и оставете за няколко минути или докато водата се абсорбира от булгур. Поставете булгур в цедилка и изплакнете със студена вода. Изстискайте излишната вода от булгур.
В друга голяма купа, добавете съставките за вашия Semit кебап: каймата, настъргания лук,магданоз, чесън, яйце, риган, кимион, булгур и накрая подправете със сол и черен пипер. Всичко се смесва с ръцете, докато се обединят съставките хубаво.
Използвайте ръцете си за да направите дълги "колбаси" около металните шишчета като притискате сместа около шишчета. Поставете в тава и приберете в хладилник в продължение на поне няколко часа преди печенето на скара.
Когато сте готови със скарата извадете шишчетата от хладилника и ги оставете за малко на стайна температура.

Поставете симит шишчета на скарата и завъртете шишчета на всяка 2-3 минути, така че всички 4 страни на месото да се изпечат.


Сервирайте топли с топла арабска пита, печена чушка, домати и лук.

Няма коментари: