събота, 2 януари 2010 г.

Ляхмаджун

Рецепта от Турската кухня


тестото го направих по тази рецепта:

3 чаени чаши брашно, и малко повечко, необходимо за меко тесто.
1 чаена лъжица
сол
1 супена лъжица
суха мая
1 чаена лъжица
захар
2 супена лъжица
зехтин
3 / 4 чаена чаша чаша топла (телесната температура) вода

Комбинираме си сухи съставки в купа.
В друга голяма купа, добавете водата, зехтинa, мая, солта и захарта и оставете да постоят за пет минути или докато не се види, че маята е активна.
Използвайте ръцете си и постепенно добавете сухите съставки при мокри и с ръце месете , докато тестото почне да се издърпва далеч от стените на купата. Покрийте с найлоново фолио и се оставете на топло място в кухнята да повиши обема си за около 1 час.

Може да замесите тестото в машина за хляб.



за намазване:
250гр-кайма
1 супена лъжица лютеница
1 голяма глава стар лук/нарязан на ситно в чопъра или настърган
1-2 скилидки чесън
2 - домата /настъргани/
2 супени лъжици олио
2 супени лъжици вода
половин връзка магданоз, нарежете на ситно/използвайте чопъра/
сол на вкус
черен пипер на вкус
червен пипер на вкус
кимион на вкус

Докато тестото втасва си подгответе плънката.

В тиган загрейте малко мазнина и запържете леко лука докато омекне /5-7 мин./. Добавете и чесъна. Махнете от огъня и сложете в купа като прибавите и другите продукти и сметете добре, като плънката трябва да е водниста така, че като се разнасе отгоре да се маже лесно.

От тестото се разточват на добре набрашнена повърхност във формата на кръгове питки, не ги правете много големи а колкото десертна чиния и тънки, колкото са по тънки толкова по добре /около 2-3 мм/.От горе се намазват хубаво от сместа с каймата/ може да използвате ръката си да размажете хубаво плънката/ и се подреждат в тавичка. Пекат се във фурна на 190 градуса, докато се изпече хубаво плънката отгоре.

След като се изпекат се слагат едно върху друго за да омекнати. Сервират се с нарязан червен лук, магданоз и резен лимон/лимонов сок/.

Няма коментари: