неделя, 25 юли 2010 г.

Овчарски пай - мусака с картофено пюре / shepherd's pie




1 супена лъжица зехтин
2 глави лук, нарязан
2 средни моркови, нарязани
550гр . агнешка или говежда кайма
2 супени лъжици доматено пюре
400мл. Доматен сок или консервирани домати
1 чаша вода
½ кубче говежд бульон
1 дафинов лист
1 стрък мащерка
1 чаена чаша пресн или замразен грах
1 чаена чаша нарязани гъби/ пожелание/
сол и черен пипер на вкус



за картофено пюре
около 700 - 800гр. картофи, обелени
50 гр. масло
около 1 / 4 чаена чаша прясно мляко
1 / 2 чаена чаша настърган кашкавал

























Обелете картофите и варете в посолена вода докато омекнат. Намачкайте картофите, прибавете маслото и постепенно млякото, пасирайте и накрая прибавете настъргания кашкавал, разбъркайте. Оставете настрана.
Нарежете двата моркова и заедно с граха ги сварете, не разварявайте.
Задушете лука в 1 супена лъжица зехтин.
Прибавете каймата и запържете за 5- 6 мин. Докато каймата започва да променя цвета си .. Добавете две супени лъжици доматено пюре, 1 чаена чаша говежд бульон , 1 дафинов лист, 1 стрък мащерка и консервираните домати. Прибавете морковите и граха. Оставете да къкри за 15 мин. или докато по голяма част от течността се изпари. Изсипете сместа в тавичка. Покрийте с картофено пюре и се пече в загрята фурна на 180гр. 30 мин. или докато картофеното пюре позлатее

Няма коментари: