неделя, 15 август 2010 г.

Турска супа от червена леща с мента






½ чаена чаша червена леща
¼ чаена чаша булгур, измит и изцеден
¼ чаена чаша ориз, измит и изцеден
2 супени лъжици масло или зехтин
1 глава лук, нарязана на ситно
1 скилидка чесън , нарязана на ситно
2 малки домата нарязани на ситно
2 супени лъжици доматено пюре
4 или 5 чаени чаши вода
1 кубче пилешки бульон
1 чаена лъжица червен пипер
½ чаена лъжица лют червен пипер
1 супена лъжица суха мента
Сол
Черен Пипер


За гарниране:
2 супени лъжици масло
1 чаена лъжица сух джоджен






Задушете лука за около 2 мин, прибавете чесъна и леко запържете, докато миризмата на чесъна се разнесе. Прибавете кубчетата домати и оставете да се готвят за 10 мин. или докато омекнат. След това прибавете останалите съставки. Първо гответе на силен огън докато доведете до кипене, след това намалете и оставете да къкри. Гответе за около 30 мин. като периодично разбърквате.
( Може да пасирате и отново да върнете в тенджерата, ако е много гъста прибавете още малко вода.)
Разтопете маслото в малък съд, когато се появят балончета, махнете от огъня и прибавете сухият джоджен, може да поднесете с резенчета лимон.
рецептата е адаптирана от turkishcookbook.com

2 коментара:

IMISSMYJUNO каза...

Looks delicious! Will try it out tonight. Thanks!!

Бистра каза...

Много благодаря за тази рецепта! Правя я вече 3-4 пъти и много се харесва вкъщи! :-)