събота, 28 август 2010 г.

Запечени патладжани с моцарела и доматен сос





2 кг. домати
4 патладжана
3 глави лук
4 скилидки чесън
1 шепа свеж босилек
1 шепа свеж риган
1 чаена лъжица чили сос
1 – ½ супена лъжица балсамов оцет
2 чаена лъжици захар
1 бучка масло + 2 супени лъжици
250гр. моцарела
Сол и черен пипер






Правим на доматите кръстче с нож. Поставяме ги във вряща вода. Вадим доматите от водата и махаме люспите. Изчистваме доматите от семките. И ги режим на малки парченца. Нарязваме лука, и чесъна, запържваме ги леко в предварително стопеното масло. Прибавяме доматите и чили соса, разбъркваме.

На много бавен огъня и оставяме да покъкри / около 1 час/ ли докато намали обема си от първоначалния на половина. Слагаме оцета, и захарта, разбъркваме. Слагаме ригана, босилека, сол и пипер на вкус.Тествайте дали соса има нужда от оцет, сол, захар, може да прибавите и 2-те суп.лъжици масло, ако не ви хареса консистенцията му.

Докато соса къкри нарежете патладжана на филийки и запържете в предварително загряла мазнина. Сложете върху кухненска хартия за да се отцеди. Поръсете със сол и пипер.

Наредете парчетата патладжан в тава поставете отгоре настържете/поставете парченца моцарела, заливате със соса, може да наредите отгоре още един ред патладжани, моцарела и после пак от соса, запечете за 45мин. на 180гр.



3 коментара:

Анонимен каза...

Изглежда вкусно.Трябва да се опита някога.

Lety каза...

Вкусно!
Казвам го от опит :) И аз имам мнооого подобна рецепта, само че за пълнени, а не редени патладждани и с леки разлики в соса. Твоите изглеждат невероятно примамливо.
ще пробвам и редения вариант. Сега им е сезона на патладжаните, а аз така ги обичам...
Хубаво настроение през идващите есенни дни!

ghost13 каза...

Благодаря ви!
Наистина е много вкусно ястие.
Аз го правя така от 2 години - така ни допада :-)
Лека и спорна седмица!