събота, 4 септември 2010 г.

Къри Нахут



(за 2 -3 порции)

1 чаена лъжичка растително масло
1 малка глава лук, нарязана на ситно или настъргана
1 скилидка чесън, настъргана
1 чаена лъжичка кимион
1 / 2 чаена лъжичка кориандър
1 / 2 чаена лъжичка куркума
1-1/2 чаена лъжица къри
1 чаена лъжичка червен пипер
1/ 4 чаена лъжичка сол
1 чаена чаша сух нахут, / около 220гр.
1 голям домат, нарязан на ситно
1 малък патладжан, нарязан на кубчета
1 / 2 чаша вода
½ чаена лъжица джинджифил на прах
пресен магданоз






Ако нямате консервиран нахут предварително накиснете във вода сухият нахут за една нощ от 8 до 16 часа в студена вода или в топла така времето за накисване се намаля. Сварете в подсолена вода за 40-50 мни. или до готовността на нахута, докато омекне.
В дълбок тиган на средна топлинна сложете маслото и добавете лука и чесъна . Гответе като разбърквате редовно в продължение на 5 минути. Прибавете патладжана и задушете за 5-10 мин.
Намалете топлинна и добавете кимиона, куркумата, кърито, кориандъра, червеният пипер и солта . Разбъркайте докато подправките не пуснат аромата си. Разбъркайте за 60 секунди, леко засилете топлината и добавете домата, гответе за още 3 минути, като разбърквате редовно. Добавете нахута и водата, разбъркайте докато всичко се съчетае добре. Покрийте с капак и варете в продължение на 10 минути. Трябва леко да къкри.
Добавете накрая джинджифила, разбъркайте за още 30 секунди, поръсете с магданоз и сервирайте със сверен ориз и кисело мляко.

Няма коментари: