500гр тръбовидни макарони,
50 грама ситно настърган пармезан /или кашкавал
2 супени лъжици разтопено масло
10 грама галета
(ако обичате с повечко кашкавал или пармезан прибавете още 50гр. пармезан / или кашкавал)
За белият сос:
115 грама масло
115 грама обикновено брашно
1 литър прясно мляко гъсто (+ още 200мл.ако стане соса много гъст за разреждане)
1 / 2 чаена лъжица настъргано индийско орехче
За местната плънка:
4 супени лъжици зехтин
1 средна глава лук, ситно нарязана
4 скилидки чесън, ситно нарязани
2 пръчки целина, ситно нарязани
1 килограм смляно говеждо месо
200 мл червено вино
400 грама нарязани на кубчета домати
2 супени лъжици доматено пюре
пръчка канела
¼ чаена лъжица млян карамфил
1 супена лъжица сушен риган
2 супени лъжици прясно нарязан риган
3 дафинови листа
Сол и прясно смлян черен пипер
50 грама ситно настърган пармезан /или кашкавал
2 супени лъжици разтопено масло
10 грама галета
(ако обичате с повечко кашкавал или пармезан прибавете още 50гр. пармезан / или кашкавал)
За белият сос:
115 грама масло
115 грама обикновено брашно
1 литър прясно мляко гъсто (+ още 200мл.ако стане соса много гъст за разреждане)
1 / 2 чаена лъжица настъргано индийско орехче
За местната плънка:
4 супени лъжици зехтин
1 средна глава лук, ситно нарязана
4 скилидки чесън, ситно нарязани
2 пръчки целина, ситно нарязани
1 килограм смляно говеждо месо
200 мл червено вино
400 грама нарязани на кубчета домати
2 супени лъжици доматено пюре
пръчка канела
¼ чаена лъжица млян карамфил
1 супена лъжица сушен риган
2 супени лъжици прясно нарязан риган
3 дафинови листа
Сол и прясно смлян черен пипер
За месото, загрейте зехтина в средно дълбок тиган, добавете лука, чесъна и целина и запържете докато започне леко да по-кафенява. Добавете смляното говеждо месо и запържете в продължение на 3-4 минути на силен огън, с дървена лъжица разчупете всякакви бучки от месото, месото трябва да стане кафяво. Добавете червеното вино, доматите, доматеното пюре, пръчката канела, карамфила, сушеният и пресен риган, дафиновите листа, и 100 мл вода, 1 - 1 / 2 чаена лъжица сол и малко черен пипер и оставете да къкри за 30-40 минути, като се разбърква от време на време. Гответе докато соса започне да се сгъстява. Отстранете от огъня и изхвърлете канелата и дафиновите листа.
В голяма тенджера сипете подсолена вода и оставете да заври. Добавете макароните /пастата и варете, докато станат :-) Ал денте - около 13 минути, но внимавайте да не преваряварите (все пак макароните ще се пекат във фурната). Изцедете макароните и прехвърлете в голяма купа.
За белият сос: Разтопете маслото в средна тенджера, добавете брашното и гответе, като се разбърква, в продължение на 1 минута на средна температура. Постепенно добавете млякото и доведете до кипене, като се разбърква. Намалете топлината и оставете да къкри за 5-7 минути, като периодично се разбърква. Подправете с индийско орехче, малко сол и черен пипер на вкус.
В голяма тенджера сипете подсолена вода и оставете да заври. Добавете макароните /пастата и варете, докато станат :-) Ал денте - около 13 минути, но внимавайте да не преваряварите (все пак макароните ще се пекат във фурната). Изцедете макароните и прехвърлете в голяма купа.
За белият сос: Разтопете маслото в средна тенджера, добавете брашното и гответе, като се разбърква, в продължение на 1 минута на средна температура. Постепенно добавете млякото и доведете до кипене, като се разбърква. Намалете топлината и оставете да къкри за 5-7 минути, като периодично се разбърква. Подправете с индийско орехче, малко сол и черен пипер на вкус.
Загрейте фурната до 180гр.
Разбърква се около 250 мл (около една пета) от белият сос с макароните / пастата, разбитите яйца и Пармезана / или кашкавал.
Намаслете си съда в който ще печете.
Може да редите продуктите на три или на два пъти.
Примерно за три редения поставете на дъното на съда една трета от макароните сложете върху тях половината от сместа с месото, отгоре покрийте с другата една трета от макароните, после с другата половина от сместа с месото и отгоре покрийте с останалите макарони, Отгоре с лъжица сипете останалият бял сос, разклатете съда за да попие навсякъде и поръсете отгоре със предварително настъргания Пармезан смесен с галетата.
Пече се в продължение на 30- 40 минути, докато отгоре придобие златиста коричка.
Сервирайте веднага.
(По време на сглобяването на пая запазете останалият сос топъл – оставете го на тих огън като разбърквате от време на време и добавите малко повече мляко ако започне много да се сгъстява.)
Пармезан сложих в белият сос, а кашкавал настъргах отгоре като спестих слагането на галетата.
Източник: рецептата е адаптирана от almostbourdain
Разбърква се около 250 мл (около една пета) от белият сос с макароните / пастата, разбитите яйца и Пармезана / или кашкавал.
Намаслете си съда в който ще печете.
Може да редите продуктите на три или на два пъти.
Примерно за три редения поставете на дъното на съда една трета от макароните сложете върху тях половината от сместа с месото, отгоре покрийте с другата една трета от макароните, после с другата половина от сместа с месото и отгоре покрийте с останалите макарони, Отгоре с лъжица сипете останалият бял сос, разклатете съда за да попие навсякъде и поръсете отгоре със предварително настъргания Пармезан смесен с галетата.
Пече се в продължение на 30- 40 минути, докато отгоре придобие златиста коричка.
Сервирайте веднага.
(По време на сглобяването на пая запазете останалият сос топъл – оставете го на тих огън като разбърквате от време на време и добавите малко повече мляко ако започне много да се сгъстява.)
Пармезан сложих в белият сос, а кашкавал настъргах отгоре като спестих слагането на галетата.
Източник: рецептата е адаптирана от almostbourdain
1 коментар:
Обичам го много, но е страшно калорично и по диетични причини отдавна не съм го правила :)
Твоето Пастицио изглежда прекрасно!
Сега ще се изкушавам и аз да го приготвя, а не бива :)
Сърдечен поздрав и пожелание за хубави есенни дни!
Публикуване на коментар