Galette е термин, използван в френският за определяне на различните видове плоски, кръгли или в свободна форма блатове за торти. Той е често гарниран с яйца, месо, риба, сирене, нарязани зеленчуци, резени ябълки, плодове или други подобни съставки. Един от най-популярните сортове е "galette" покрит с настъргано сирене Ементал, парчета шунка и яйца.
Galette, или както го наричат galette Бретон (на френски: Galette bretonne), също е името което е дадено и на повечето френски crêperies (палачинки от брашно елда), докато тези, направени от пшеничено брашно са по-малки по размер и най-вече са със сладък пълнеж. Galette които е във вид на тънка голема палачинка най-вече е свързан с регионите на Нормандия и Бретан, и е основен хранителен продукт, и се яде в цялата страна.
из. wikipedia.org
1 суп. лъжица зехтин / олио
1 голяма глава лук стар или 2-3 стръка пресен лук
2-3 средни домата
1 чаена лъжица прясна мащерка или ½ чаена лъжица суха
1 чаена чаша козе сирене
Сол
Черен пипер
За тестото:
1-1/3 чаена чаша брашно
85 гр. масло нарязано на малки кубчета
½ чаена лъжица сол
½ чаена лъжица захар
4-6 супени лъжици студена вода
Смесете брашното, солта и захарта в голяма купа, прибавете маслото и с ръце стрийте докато сместа не стане на трошички. Прибавете постепенно 4 суп. лъжици вода омесете, тестото трябва да стане на топка. Покрийте купата с найлоново фолио и приберете в хладилника за 30-60 мин. преди да го използвате.
Загрейте фурната на 200гр.
Загрейте зехтина / олиото в тигана и задушете лука до прозрачност, и си нарежете доматите на тънки колелца.
През това време разстелете тестото върху пекарска хартия.
Отгоре равномерно разстелете задушения лук. Като оставите разстояние до външния ръб на тестото около 2 см. Поръсете с козе сирене, малко мащерка и черен пипер. Отгоре наредете колелцата домати, поръсете със сол, черен пипер и малко мащерка и ако е останало сирене.
С леко повдигане на хартията загънете тестото на вътре, като покриете част от доматите. Не се притеснявайте ако формата не е правилна за галета не се изисква идеална кръгла форма .
Пренесете галета върху решетка или тава и печете докато краищата не придобият кафеникав захар. 18-20 мин.
Охладете и сервирайте - 4 порции.
източник:vegetariantimes.com
7 коментара:
Не съм пробвала да приготвям галет и мисля че сега е момента. Твоят вариант с домати и козе сирене звучи много лятно и леко. Благодаря, че сподели. Усмивки от мен
Ех....откога надничам тук и очаквам завръщането ти!Чудесно предложение и "вкусни"снимки!Поздравления!
P.S.Не изчезвай вече за толкова дълго време....моля!
Много ми хареса този галет - ароматен и вкусе ми изглежда!;
Благодаря за предложението!
Прекрасен галет е това, изглежда толкова вкусен.:-)))) Поздравления!
Прекрасен галет е това, изглежда толкова вкусен.:-)))) Поздравления!
Чудесни снимки и вкусен галет с доматки и любимо козе сиренце. Няма как да е иначе:)
:-)
Сърдечно Благодаря!
Много творчески успехи на всички!!!
Публикуване на коментар