Ето един бърз сладкиш и не претенциозен.....
3 чаени лъжици маргарин, пълни
1/4 чаена чаша кафява захар
8-12 сини сливи, нарежете на четвъртинки
1 - 1/2 чаена чаша брашно
1 - 1/2 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
3/4 чаена чаша захар
1 чаена лъжица ванилия
1/4 чаена лъжица индийско орехче
2/3 чаена чаша прясно мляко
1/3 чаена чаша маргарин (може да замените с олио)
1 яйце
Загряваме фурната на 180гр.
Подготвяме си съда за печене аз използвах откопчаваща се форма, застелете с пекарска хартия.
През това време смесете кафявата захар и маргарина, разбъркате, и разнесете сместа върху пекарска хартия, поставете във фурната да се разтопи и карамелизира захарта.
В купа смесете брашното, бакпулвера, солта, индийското орехче и захарта.
В друга купа смесете маргарина/олиото, млякото, яйцето прибавете ванилията.Прибавете внимателно брашнената смес на два пъти като разбърквате с телена бъркалка. Оставете настрана.
Извадете съда за печене от фурната и подредете по дъното сливите.
Излейте отгоре тестото заравнете с шпатула.
Печете до готовността на сладкиша като проверявате с дървена клечка или шиш ако изкарате сух от тестото значи сладкиша е готов.
Извадете и охладете за 10 мин. Извадете от формата обърнете, отлепете пекарската хартия.
още десерти със сини сливи:
Поширани сливи
Коблер със сини сливи
Меден крамбъл със сини сливи
3 коментара:
Лати, явно и ти като мен имаш цял тон сливи и ги правиш през ден:)
Много ти благодаря за рецептите, направих коблера, сега ще изпробвам и този сладкиш.Изглежда невероятно!
Обичам,обичам да ти идвам на гости,да се наслаждавам на чудесните рецепти,поднесени с такъв финес и запечатани с такъв професионализъм!
Прегръщам те:)
Страхотен сладкиш, Лети, и толкова апетитен! Обичам сини сливи във всякакви комбинации, особено в печива - получават се сочни сладкиши! А твоят е голямо изкушение! Поздрави и хубав ден!
Публикуване на коментар