събота, 15 декември 2012 г.

Коледни сладки - Pfeffernüsse




 Pfeffernüsse

125гр мед
50гр кафява захар
25гр масло
225гр. брашно
50 гр смлени бадеми  
1/2 чаена лъжица бакпулвер
1/2 чаена лъжица  сода
равни 3 чаени лъжици от коледните подправките микс
1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер
1 яйце

Коледен микс:
1/4 чаена чаша ( за мене беше много и я намалих на 1/8ч.чаша)

1/4 чаена лъжица. индийско орехче/на прах
1/4 чаена лъжица бахар/смлян
1/4 чаена лъжица джинджифил/на прах
1/4 чаена лъжица карамфил/на прах
1/4 чаена лъжица анасон  звезда/смлян
1/4 чаена лъжица смлян кардамон



Първо, смесете всички подправки, за да направите микс подправка. Минете през сито, за да отстраните всякакви бучки.

Загрейте фурната до 190 ° C. Застелете тавата с хартия за печене.

Поставете меда, захарта и масло в малка тенджера на средна топлина и разбъркайте докато , захарта се разтопи. Оставете за няколко минути, за да изстине леко.

В голяма купа се пресяват  брашно, смлените бадеми, бакпулвера, содата, и череният  пипер. Смесете сместа с  меда и разбъркайте добре. Добавя се яйцето и се комбинират, сместа трябва да е гладка , но не лепкаво тесто.

Използвайте  мокри ръце, за да направите топчетата. Поставете на хартията като оставите разстояние между топките.
Печете за 10-12 минути, докато започнат да покафиняват  . Извадете от фурната и охладете


за глазурата

200гр. пудра захар
1/4 чаена чаша ром - Barcardi.(  искам да вметна че може да се използва и бял ром или ром по ваш вкус)

Пресейте захарта и я смесете в малка купа с рома. Разбъркайте добре, докато сместа стане  без никакви бучки.Потопете всяка бисквитка  в глазурата, а след това се прехвърлете на решетката, за да изсъхне.


източник:  thingsforboys.com

4 коментара:

Vili Konova каза...

Много стилно, много коледно!!!
Ако не рецептата, то поне глазурата ще използвам със сигурност.
Прекрасна седмица в очакване на Коледа!!!

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Unknown каза...

Какъв вид ром Bacardi използвахте?
Направих сладките. Много са сполучливи с интересен аромат. Единствено глазурата ми не се получи толкова бяла. Аз използвах тъмен ром, мисля си, че трябва да е бял. Не бях сигурна и за гъстотата на глазурата. Колко мл е Вашата чаена чаша?
Весели празници!

ghost13 каза...

Да може да се използва и бял ром, за глазурата - зависи от желаната от вас гъстото, рома може да го добавите постепенно до постигане на желаният ефект, използвам мерителни чашки ( железни от типа -1cup; 3/4 cup; 1/2 cup;1/4 cup;1/8 cup) или чаша която е също разграфена капацитета е 240мл.