2 средни патладжани (около 1 1/2 фунта), обелени и нарязани на парчета
Един малък жълт лук, нарязан на кубчета
2 скилидки чесън, необелени
6 супени лъжици зехтин
сол и смлян черен пипер
450гр нахут, изплакнат, отцеден и подсушен или 1-1/2 чаена чаша суров нахут предварително накиснат за 16 часа във вода и сварен.
4 чаени чаши вода
1 - 1/2 кубче пилешки бульон
свеж риган (по желание)
Кисело мляко или сметана (по желание)
Загрейте фурната до 200 градуса. В голяма купа, смесете заедно патладжана, лука, чесъна и 4 супени лъжици зехтин, подправете със сол и черен пипер. Застелете тава с лист за печене и разстелете патладжани те, лука и чесъна, като оставите единият край на тавата празен, там сложете нахута смесен с 2 супени лъжици зехтин. Печете, докато патладжана придобие леко златист цвят а нахута стане леко хрупкав около 35мин.
Определете нахут настрана.
Обелете чесъна и добавете в тенджера заедно с патладжана, лука и бульона. Доведете сместа до къпене и оставете да къкри на средно-висока температура. С преса за картофи пасирайте докато получете гъста каша.Прибавете нахута и разбъркайте, подправете със сол и черен пипер. Сложете пресен риган ако желаете и кисело мляко.
източник: адаптирана от Мartha Stewart
Няма коментари:
Публикуване на коментар