за тестото:
3/4 чаена чаша масло -170гр.
1- 2/3чаени чаши брашно + допълнително за разточване
3 супени лъжици царевично брашно
2 - 1/4 чаена лъжица . захар
3/4 чаена лъжица сол
6 супени лъжици кисело мляко
1-2 супени лъжици водка
за пълнежа:
3 праскови
3 кайсии
8 сини сливи
1 супена лъжица лимонов сок
1/4 чаена чаша захар
1/4 чаена чаша кафява захар
1/4 чаена чаша царевично нишесте
1/4 чаена лъжица канела
щипка сол
за намазване:
1 яйчен белтък, разбит
1 супена лъжица мляко
1 супена лъжица захар
Настържете 6 супени лъжици масло в малка купа; останалите 6 супени лъжици нарежете на кубчета в друга купа и приберете купичките в хладилника.
Обединете заедно брашно, царевичното нишесте, захарта и солта в средно голяма купа,и приберете в хладилника за 15 мин. Охладете киселото мляко и водката.Поръсете кубчета масло над охладени брашнената смес и разбъркайте с шпатула Може да използвате миксер за да разбъркате маслото с брашнената смес до поучаването на ронливата смес. Прибавете и настърганото масло. Прибавете киселото мляко и като използвате шпатула обединете. Прибавете 1 супена лъжица водка смесете само докато тестото започне да се оформя. Оформете топка увийте с найлоново фолио и приберете в хладилника за 1 час.
Загрейте фурната до200гр. Разточете тестото върху набрашнена повърхност.След това прехвърлете тестото върху стандартен съд за печене на пай. Махнете излишните парчета от тестото и оформете долният слой. Остатъците от тестото се събират на топка и се поставят в хладилника. Използвайте четка и намажете долната кора на пая с белтък и приберете в хладилника.
За плънката комбинираме плодовете, лимоновият сок, прибавяме захарта, царевичното нишесте, канелата и солата. Сипете сместа върху готовата подложка и оставете така за 15 мин.
Поставете останалото тесто на набрашнена повърхност и разточете. Използвайте сладкарско колело или нож за да оформите ленти от тестото. Подредете лентите върху плодовете и с четка намажете с комбинираният белтък с млякото . Поръсете отгоре с захар.
Печете в предварително загрялата фурна за 15 мин. след това намалете до 180гр. и продължете да печете за още 35 мин. или докато плънката започне да кипи а кората придобие златист цвят. Ако кората започне прекалено бързо да прегаря завийте отгоре с фолио.
Охладете пая за 3 часа, разрежете на парчета. Съхранява се в хладилника.
източник: адаптирана от tutti-dolci
1 коментар:
Толкова апетитно изглежда... Прекрасно предложение!
Хубав и усмихнат ден!
Публикуване на коментар