вторник, 16 юли 2013 г.

Пай с микс от плодове






 за тестото:
 3/4 чаена чаша масло -170гр.
 1-  2/3чаени  чаши брашно + допълнително за разточване 
3 супени лъжици царевично брашно
 2  - 1/4 чаена лъжица . захар 
3/4 чаена лъжица сол 
6 супени лъжици кисело мляко 
1-2 супени лъжици водка 

за пълнежа: 
3 праскови
3 кайсии
 8 сини сливи 
1 супена лъжица лимонов сок 
1/4 чаена чаша захар
 1/4 чаена чаша  кафява захар
 1/4 чаена чаша царевично нишесте 
1/4 чаена лъжица канела 
щипка сол 

за намазване: 
1 яйчен белтък, разбит 
1 супена лъжица мляко 
1 супена лъжица захар 



 Настържете 6 супени лъжици масло в малка купа; останалите 6 супени лъжици нарежете на кубчета в друга купа и приберете купичките  в хладилника.
Обединете заедно  брашно, царевичното нишесте, захарта и солта в средно голяма купа,и приберете в хладилника за 15 мин.   Охладете киселото мляко и водката.Поръсете кубчета масло над охладени брашнената смес  и разбъркайте с шпатула Може да използвате миксер за да разбъркате маслото с брашнената смес до поучаването на ронливата смес.  Прибавете и настърганото масло. Прибавете киселото мляко и като използвате шпатула обединете. Прибавете 1 супена лъжица водка  смесете само докато тестото започне да се оформя. Оформете топка увийте с найлоново фолио и приберете в хладилника за 1 час.





Загрейте фурната до200гр. Разточете тестото върху набрашнена повърхност.След това прехвърлете тестото върху стандартен съд за печене на пай. Махнете излишните парчета от тестото и оформете долният слой. Остатъците от тестото се събират на топка и се поставят в хладилника.
Използвайте четка и намажете долната кора на пая с белтък и приберете в хладилника.






За плънката комбинираме плодовете, лимоновият сок, прибавяме захарта, царевичното нишесте, канелата и солата. Сипете сместа върху готовата подложка и оставете така за 15 мин.
Поставете останалото тесто на набрашнена повърхност и разточете. Използвайте сладкарско колело или нож за да оформите ленти от тестото. Подредете лентите върху плодовете и с четка намажете с комбинираният белтък с млякото . Поръсете отгоре с захар.
Печете в предварително загрялата фурна за 15 мин. след това намалете до 180гр. и продължете да печете за още 35 мин.  или докато плънката започне да кипи а кората придобие златист цвят. Ако кората започне прекалено бързо да прегаря завийте отгоре с фолио.

Охладете пая за 3 часа, разрежете на парчета. Съхранява се в хладилника.
източник: адаптирана от tutti-dolci

1 коментар:

Gergana Lazarova каза...

Толкова апетитно изглежда... Прекрасно предложение!
Хубав и усмихнат ден!