понеделник, 22 юли 2013 г.

Роженският манастир


 Всъщност времето изглежда мрачно, но беше  краят на месец юни, канещо се да вали, така ни посрещна небето над Роженски манастир "Рождество Богородично". Преди да достигнем до манастира ни посрещна гроба  на българския революционер Яне Сандански и църквата „Св. св. Кирил и Методий“



 Точната дата на основаването на  манастира не е известна, името на манастира е споменато в една преписка към гръцки ръкопис от 13в. . По време на османското нашествие манастира е бил опожарен, но скоро след това възстановен.
Манастирът има неправилна шестоъгълна форма, жилищните сгради обграждат красив двор страно спокойствие те обзема,  а в  средата  е разположена манастирската църква.








  Стенописите, украсяващи притвора на главната църква са най-ранните (от 16в.) и предимно  са сцени, илюстриращи деянията на Христос след възкресението. На южната и северната стени са илюстрирани 24 строфи (песни) на Богородичния акатист, в който Богородица се възхвалява като майка на Христос и като защитница на византийската столица. Над входа е изобразена Богородица на трон, заобиколена с изображения на пророци в медальон. Тук се съхранява и иконата "Света Богородица Портаитиса" -която се счита за чудотворна.










Няма коментари: