сряда, 24 юли 2013 г.

Боровинкови рулца




500гр (3- 1/2чаени  чаши) брашно
3 супени лъжици захар
½ чаена лъжица . сол
1 чаена лъжица  канела
125 мл (1/2 чаена чаша) топло мляко
20 гр прясна мая или 2 ½ чаена лъжица  сухата мая
115гр  (½ чаена чаша) масло, стайна температура
2 яйца, със стайна температура
125 мл (½ чаена чаша) заквасена сметана


250 гр (около 2 чаени  чаши) боровинки
50 грама (1/4 чаена чаша) захар
1чаена лъжица  канела
кора от ½ лимон, настърган
изцеден лимонов сок

масло (за смазване на тавата )
50 грама (1/4 чаена чаша)  захар (за поръсване отгоре)


(по желание)
за глазурата 2/3 чаена чаша пудра захар 
и прясно мляко(количеството зависи от желаната от вас гъстота)




В голяма купа смесете брашното със захарта, канелата и солта. Направете кладенче в средата и  изсипете  топлото  мляко, в което сме разтворили маята. разбърква се с малко от брашното, да стане на кашичка. Нарежете маслото на филийки и сложете около кладенчето, Покрийте купата с найлоново фолио и оставете на топло за 20 мин. или докато  не се образуват мехурчетата. Добавете яйцата едно по едно и сметаната като замесвате след всяко добавяне. Месете докато тестото не стане гладко и меко. Покрийте купата и оставете настрана да удвой убема си  два пъти , около 1 час.

Може да използвате машината си за хляб за да замесите тестото.


 

Нaмаслети си тавичката с масло.

Сместет боровинките, захарта, канелата, лимоновата кора и сока в малка купа.
 
Разтелете тестото на правоъгълник и разстелете на повърхниста биривниките. Навийте на руло и нарежете на рзвни части.Оставете да втаса за 30 минути. Поръсете останалата захар отгоре.

Загрейте фурната до 190 градуса. Печете за около 30 мин или докато отгоре не покафинеят.  

източник: .growntocook.com


Други подобни рецепти:

Тиквени- канелени рулца

Лимонови рулца

Мини - канелени рулца в чашки на мъфини


1 коментар:

Гергана Лазарова каза...

Прекрасно предложение, идеално е за закуска.
Поздрави! :)