събота, 27 юли 2013 г.

Френско лучено пиле



3 супени лъжици масло/ 43 гр.
0,900кг лук
4 скилидки чесън, пресован
1/4 чаена лъжица сол
1/4 чаена лъжица черен пипер
около 1,300кг  пилешко месо
2 клончета мащерка
1 клонче пресен розмарин
 3 чаени чаши вода
1 кубче пилешки или зеленчуков бульон
1 супена лъжица оцет балсамико
2 супени лъжици Дижонска горчица
1 чаена чаша настъргано сирене Грюер( може да замените с  кашкавал)




В голям тиган на  средните топлина, разтопете маслото. Добавете лука и сол и черен пипер на вкус, разбъркайте. Намалете температурата до средно ниво и гответе лука като разбърквате от време на време, докато лука се кармелизира.
Когато лука се  карамелизира, добавете чесън, листата мащерка и стръка розмарин, гответе лука още  5 минути, като разбърквате  често, докато напълно се  карамелизира и  запече на
някои места.



Прибавете 1  чаша бульон и разбъркайте. Намалете огъня и оставете да къкри 5 минути, докато течността се редуцира. Свалете  от огъня  и  изсипете  лук и течността в тава в която ще печете.
Върнете тигана на котлона и увеличете топлината.

 Загрейте фурната до 180гр..  
Подправете пилешкото със сол и черен пипер и поставете в тигана запечете от двете страни за 5-10 мин. или докато придобие златиста коричка. прибавете в тигана.
Поставете месото върху лука.




Върнете тигана на котлона и прибавете 1   чаша бульон, разбъркайте, ддобавете и балсамовият оцет и дижонска горчица, разбъркайте докато се съчетаят. Гответе докато сместа се редуцира. Изсипете готовата течността над пилешкото, добавете и останалият бульон и покрийте с фолио или капак.
Гответе още 30-45 мин. или до готовността на пилешкото.Извадете поръсете отгоре с настърган Грюер или кашкавал. Върнете във фурната, и печете докато докато сиренето се разтопи и запече около 4 мин.

източник:  адаптирана от tablespoon.com 




 

Няма коментари: