3 супени лъжици масло/ 43 гр.
0,900кг лук
4 скилидки чесън, пресован
1/4 чаена лъжица сол
1/4 чаена лъжица черен пипер
около 1,300кг пилешко месо
2 клончета мащерка
1 клонче пресен розмарин
3 чаени чаши вода
1 кубче пилешки или зеленчуков бульон
1 супена лъжица оцет балсамико
2 супени лъжици Дижонска горчица
1 чаена чаша настъргано сирене Грюер( може да замените с кашкавал)
В голям тиган на средните топлина, разтопете маслото. Добавете лука и сол и черен пипер на вкус, разбъркайте. Намалете температурата до средно ниво и гответе лука като разбърквате от време на време, докато лука се кармелизира.
Когато лука се карамелизира, добавете чесън, листата мащерка и стръка розмарин, гответе лука още 5 минути, като разбърквате често, докато напълно се карамелизира и запече на някои места.
Прибавете 1 чаша бульон и разбъркайте. Намалете огъня и оставете да къкри 5 минути, докато течността се редуцира. Свалете от огъня и изсипете лук и течността в тава в която ще печете.
Върнете тигана на котлона и увеличете топлината.
Загрейте фурната до 180гр..
Подправете пилешкото със сол и черен пипер и поставете в тигана запечете от двете страни за 5-10 мин. или докато придобие златиста коричка. прибавете в тигана.
Поставете месото върху лука.
Върнете тигана на котлона и прибавете 1 чаша бульон, разбъркайте, ддобавете и балсамовият оцет и дижонска горчица, разбъркайте докато се съчетаят. Гответе докато сместа се редуцира. Изсипете готовата течността над пилешкото, добавете и останалият бульон и покрийте с фолио или капак.
Гответе още 30-45 мин. или до готовността на пилешкото.Извадете поръсете отгоре с настърган Грюер или кашкавал. Върнете във фурната, и печете докато докато сиренето се разтопи и запече около 4 мин.
източник: адаптирана от tablespoon.com
Няма коментари:
Публикуване на коментар