неделя, 13 октомври 2013 г.

Кюфтета от просо ( вегетариански)

   


     1 супена лъжица зехтин
     1/4 чаена чаша ситно нарязан лук
     1 чаена чаша просо
     1 скилидка чесън, пресована
     3 -  1/2 чаени чаши вода
     1/2 чаена лъжица  едра сол
     1/2 чаена чаша настъргана тиквичка
     1/2 чаена чаша  настърган морков
     1/3 чаена чаша настърган пармезан
     1  - 1/2 супени лъжици  прясна мащерка или 1/2 чаена лъжичка сушена
     1 чаена лъжичка прясно настъргана лимонова кора
     1/4 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер


Загрейте 1 супена лъжица зехтин в дълбок тиган. Добавете лука и гответе, докато омекне за 2 до 4 минути. Добавете просото и чесъна, разбъркайте оставете така за около 30 секунди . Добавете  водата и сола и  доведете до кипене.  Намалете  топлинна и оставете да се вари като покрийте с капак в продължение на 20 мин.  Добавят се тиквичката , моркова, пармезана , мащерката, настърганата кора от лимон и череният пипер. продължете да готвите като махните капака докато течността се абсорбира. за около10 мин. 
 Махнете от огънят и оставете да престой за около 10 мин. Разбъркайте и оставете за изстине за около 30 мин. за да може да се работи с ръце. 
    
С навлажнени ръце ,оформете топчета и поставете в леко намаслен тиган с не залепващо дъно
   
запечете от всяка страна за 4-5 мин. или докато се зачерват обърнете внимателно с шпатула.

източник: адаптирана от eatingwell.com


1 коментар:

mari carmen www.elhornodemaria.com каза...

Me gustan tus recetas..Las albóndigas tienen que estar muy ricas..Besos