събота, 22 август 2009 г.

Сладкиш със смокини




за ронливата смес:

2/3 ч.чаша брашно
1/3 ч.чаша захар
1/3 ч.чаша кафява захар
1/3 ч.чаша масло със стайна температура

за тестото:

1-3/4 ч.чаша нарязани смокини
1/4 ч.чаша орехови ядки
1/3 ч.чаша кафява захар
1 ч.лъжица канела
2 ч.чаши брашно
1 ч.лъжица бакпулвер
3/4 ч.лъжица сода
1/2 ч.лъжица сол
3/4 ч.чаша захар
1-1/2 ч.лъжица ванилия
2 яйца
1/3 ч.чаша масло със стайна температура
1 ч.чаша кисело мляко


В отделна купа смесете брашното, двата вида захар и маслото със ръце като втривате образувайте трохи. Оставете настрани.
Смесете отделно смокините, кафявата захар, орехите и канелата.
Загрейте фурната на 175гр.
Смесете брашното, бакпулвера, содата и солта.
Отделно разбийте маслото, прибавете захарта, и едно по едно яйцата, ванилията.
Прибавете половината от брашнената смес, прибавете киселото мляко и останалата част от брашнената смес.
Сипете така подготвена та смес в на маслена и набрашнена форна, отгоре внимателно разпределе те смокиновата смес и поръсете с трохистата смес.
Печете за 50-60 мин или докато не мушните клечка и не я изкарате суха. Ако отгоре започне много бързо да прегаря покрийте с пекарска хартия или фолио.
Извадете охладетеза 15 мин. поръсете с пудра захар и сервирайте още топъл.



Невероятно вкусен и ароматен.

4 коментара:

Dani каза...

Интересна /като добавяне на продуктите /и предполагам вкусна.Поздравления

Dimitrana S. каза...

Чудно! Лати, откъде смокини... еййй, при нас все още няма..

Хубава неделя :-)

ghost13 каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
ghost13 каза...

Дими смокините са от градината ни.
Дани, рецептата ме изнедада, мислих си че сладкиша ще стане сух но не беще, много мекичък се получи и много ароматен и вкусен.

Приятна и спокойна неделя.