неделя, 25 октомври 2009 г.

Ябълкова тарта




140гр. брашно
55гр. масло или маргарин, нарязани на парченца
шипка сол
1/4 чаена чаша студена вода
1/4 чаена лъжица суха мая


В купа смесете брашното, маята и солта.
Добавете маслото, и с пръсти започнете да мачкате докато се маслото се покрие с брашното.
Сипете на тънка струя по малко водата, постепенно докато се получи необходима те мекото и еластичност.
Ако е необходимо добавете още брашно или вода.
Покрийте и пребирете в хладилника за 45 мин. или може да съхранявате до 1 седмица.




3 големи ябълки
200мл. сладкарска сметана
8 гр. ванилова захар
100гр. захар
3 яйца
1/2 чаена лъжица царевично нишесте
1 спена лъжица захар, за поръсване
1чаена лъжица канела, за поръсване



Загрейте фурната на 200гр.
Смесете захарта, ваниловата захар, нишестето и прибавете едно по едно яйцата, разбъркайте. Прибавете и сметаната.
Извадете тестото от хладилника и го разточете на набрашнена повърхност , като по време на разточване то го обръщате от едната страна, посипвате с брашно и разточвате, после пак обръщате и така до желаната големина за покриване на формата.
Разстиламе тестото в на маслената форма. С пръсти го разстиламе и притеснете по ръбовете. Изрежете излишното тестото по карайщата.
Подредете ябълките като започните от вънка на вътре.
Поръсете отгоре с 1 суп.лъжица захар и 1 ч.лъжица канела.
Заливаме отгоре с яйчената смес.
Печем за 30-40 мин или докато отгоре захарта не се камелизира.
източник:bonvivant

4 коментара:

birdutmasali каза...

merhaba,
elma ve tarçın !!!
enfes..
WONDERFULL !!
SEVGİLER..

ghost13 каза...

:-) Thank you!
...it was very tasty......

Dimitrana S. каза...

О, типично за сезона! Сочно предложение.. да му се прияде на човек. По никое време при това..

Сърдечен поздрав, Лати :-)

ghost13 каза...

Благодаря Дими, за пръв пт правя тарта и за мое учудване много ни допадна на вкус....
Много бързо я разполовихме...
:-)
Поздрави!