1- 1 / 2 с.л. суха мая
1 чаена чаша топла вода
2 супени лъжици захар
1 / 2 ч.л. сол
1 с.л. зехтин
2 - 1 / 2 чаши брашно - плюс малко повече, ако се изисква
1 с.л. зехтин
1 с.л. брашно
1 с.л. царевично брашно или грис
Смесва се мая, топла вода, захар, сол и зехтин в голяма купа с половината от брашното и се разбърква старателно.
Покрийте и се оставете за най-малко петнадесет минути на топло място.
Прибавете оставащите брашно, и допълнително, ако е необходимо, за да направи меко тесто.
Замесете тесто за около десет минути.
Сложете тестото в купата, намажете с 1 суп.лъжица зехтин, покрийте и оставете на топло за около час или докато не удвои размер си.
Замесете тесто, за една минута в купа за да намалите размера му.
Или използвайте програмата ТЕСТО на машината за хляб.
Поръсете повърхноста на която ще поставите тестото с 1 суп.лъжица брашно и грис.
50 грама маслини без костилка, нарязани на половина
кората от един лимон
3 супени лъжици зехтин
3 скилидки чесън, смачкани или ситно нарязан
2 супени лъжици пресен, или 1 супена лъжица сушен розмарин
1 ч. л. морска сол
кората от един лимон
3 супени лъжици зехтин
3 скилидки чесън, смачкани или ситно нарязан
2 супени лъжици пресен, или 1 супена лъжица сушен розмарин
1 ч. л. морска сол
Натиснете маслини в горната част на тестото.
Смесете всички останали съставки, и с четка нанесете върху повърхността на тестото.
Оставете хляб на почивка, докато предварително фурната се нагрява.
Загрейте фурната до 200 гр. с вентилатор. Печете за 15 - 20мин.
Смесете всички останали съставки, и с четка нанесете върху повърхността на тестото.
Оставете хляб на почивка, докато предварително фурната се нагрява.
Загрейте фурната до 200 гр. с вентилатор. Печете за 15 - 20мин.
9 коментара:
Много вкусна фокача, обожавам хлебчета с лек аромат на чесък и подправки!
Страхотно предложение! :-)
Поздрави!
Благодаря ти Иринка, трогната съм!
Поздрави и хубава и вкусна вечер!
Лати,
лимон и чесън, зехтин и маслини -
вълшебна комбинация.
Страхотни снимки, поздрав и
слънчев ден, Диана
Интересно! :)
Точно такова хлебче опитах онзи ден за пръв път и изненадата беше много приятна!
Не беше с черни, а със зелени маслинки и не знам дали защото бях така гладен, но го изгълтах веднага за отрицателно време и удоволствието бе наистина пълно. :)
Драго, благодаря ти,
за пръв път правя - фокача, и много се хареса.
Беше много приятна изненада на вкус за нас :-)
Дианка, благодаря ти,
комбинацията беше много сполучлива, ;-),
Поздрави и успешен завършек на седмицата!
Обожавам фокача с маслини и зехтин....ммм...вкусно!Поздрави!
Фокачата е чудна! И аз много харесвам маслини и розмарин в хляба. Поздрави :)
Нанита благодаря ти!
:-)
Мария, и на мене това ми е вече любима комбинация :-)
Поздрав!
Публикуване на коментар