събота, 7 ноември 2009 г.

Сладък салам от стар хляб



половин хляб, + още 3 филийки, като използвате само вътрешното
1 ч.ч. пудра захар
60 г масло, със стайна температура
1-2 капки ром или ванилия - есенция
2-3 с.л. прясно мляко
3-4 с.л. какао

За плънката:
60 г масло
1 ч.ч. сладко или мармалад

За украсата:
шоколад или пудра захар




Хлябът се наронва на трохи или се смила с робот. Към него се прибавят какаото, захарта, прясното мляко, есенцията и се разбърква добре. Към тази смес се прибавя маслото със стайна температура и се бърка с шпатула или дървена лъжица. Когато сместа започне да се събира на топка се меси с ръце.
Готовата смес се разстила на алуминиево фолио във форма на квадрат или правоъгълник с дебелина 1 см.
Прибира се в хладилник за около 20 - 30 мин. за да стегне, като отгоре покрийте с найлоново фолио за на не поема миризмите от хладилника.
След това се вади от хладилника, оставете за 5 мин. на стайна температура и се намазва със сместа от мекото масло и сладкото, която сме пасирали с пасатор, завива се на руло се оставя отново в хладилника да се стегне. Украсява се по желание с разтопен шоколад или пудра захар.


източник: бг-мама

5 коментара:

Dani каза...

Това е много добра идея.Често ни остава хляб/защото много бързо става на трохи/

Алиса каза...

Много полезна рецепта с "каквото има вкъщи" - вкусно, а без сложни техники и екзотични съставки, които търсим по два дни. Благодаря за идеята.

Nanita каза...

Чудесна идея!Скоро не съм правила торта от хляб,така че мога да опитам това предложение!Сигурна съм за добрия вкус!
Спорна седмица и топли прегръдки!

ghost13 каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
ghost13 каза...

Дани
Алиса
Нанита


много вкусно и ефектно и не толкова претинциозно..... решила съм да е едно от коледните сладости на трапезата ни ;-)