неделя, 17 януари 2010 г.

Бриош по Джулия Чайлд




Brioche de Julia Child

85мл. топло пълномаслено прясно мляко
20 гр прясна мая
1 яйце
360 грама брашно


В купа, заливаме с топло мляко, мая и яйцето. Смесваме. Слагаме сместа в казанчето на тази робота или машината за хляб прибавяме и 180 грама брашно .Използвайте програмата ТЕСТО.Тестото се меси за около 4 или 5 минути.



След като тестото е готово , добавете още 180 гр. брашно върху тестото така че да покрие тестото и не пипайте в продължение на 30 до 40 минути.




След 30 до 40 минути, тестото трябва да е бутнало над брашното :



70 гр захар (Ако обичате по-сладко, можете да отидете до 100 грама)
1 / 2 чаена лъжичка сол
4 яйца разбити
200 гр брашно (приблизително)
170 грама масло при стайна температура


Сипете захарта, солта, разбитите яйца и 180 грама на брашно в купа. Прибавете към закваската в робота или в казанчето на вашата машина за хляб. Включете на програма ТЕСТО и местете - трябва да се меси от 20 до 25 минути/ако е необходимо спрете след като мине цикъла на месене и запуснете отново/. Ако видите, че тестото не се отлепя от краищата на казанчето, прибавете 20 грама допълнително брашно, бавно със супена лъжица на части..тестото трябва да се получи по следния начин



Когато машината свърши цикъла на месене, преди да започне процеса на втасване спрете машината и стартирайте отново програмата ТЕСТО и прибавете маслото.Маслото трябва да бъде меко (не течно) нарежете го на кубчета. Добави в казанчето на вашия робот / машината за хляб. Прибавяйте маслото постепенно с лъжица докато добре се поеме от тестото, не прибавяйте друга лъжица от нарязаното на кубчета маслото, ако не се е усвоило добре.Тестото се разнищват малко, но след като маслото е прието/усвоено се оформя меко и еластично тесто.


Намазнете с масло една голяма купа и сложете тестото в него. Покрийте с найлоново фолио.

Втасването може да стане:
При стайна температура в продължение на 1- 2 часа. Нека тестото да удвои обема си , но не повече.

В хладилника - за цяла нощ в по-топлите част от вашия хладилник (на горния рафт.). Най-малко от 4 до 6 часа за през нощта. След като отстраните найлоновото фолио. Може да оформите както вие пожелаете, аз завих на кифлички с пълнеж от ябълков мармалад, този който го има в някои супер маркети на калъп, и някой без плънка.

За Бриоша: Втасалото тесто се разпределя във формички (или за една голяма форма), като 1/4 от тестото се оставя встрани. Във всяка топка се правят дупчици в средата. От заделеното тесто - 1/4 се оформят малки топки и се бодват в дупчиците.Оставете за около 30мин до 1 час при стайна температура.

В малка купа, разбийте яйчен жълтък с една чаена лъжичка вода. Разбъркайте, и с четка намажете отгоре тестото..

Загрейте фурна си до 180 ° C. Печете за 45 до 50 минути/голям Бриош//при мене - кифличките за 15-20 мни./ времето за печене зависи от: начина по който сте оформили тестото (със сплитка може да е отпорядъка на 35 до 40 минути) Ако сте го оформили като Бриош може отгоре да покрийте с фолио за не прегаря бързо.

Източник: papillesetpupilles.fr


9 коментара:

Nanita каза...

Лати.....прекрасни са!Пухкави и мекички,предполагам са свършили вече.Спорна седмица и много усмивки!

fedora каза...

Перфектни са :) Моите поздравления

Ирина Купенска каза...

Ах, какви снимки! Сякаш те приканват да си вземеш една кифличка :-)
Страхотни са, Лати, прекрасно предложение!

Успешна нова седмица!

di_ani каза...

Лати,
много са красиви,
а и сигурно, още повече вкусни.
Поздрав, успешна нова седмица
и подарък при мен, Диана

Maria каза...

Много красиви снимки, апетитни и примамливи! Обожавам бриошите и със сигурност ще ги опитам и по твоя вариант. Хубава седмица ти желая!

pep-4o каза...

Латинка, хващай една усмивка от мен

Хубава и спорна седмица!

Maria каза...

И една награда от мен :)

Unknown каза...

Много интересна рецепта. Поздравления!

ghost13 каза...

Мили момичета сърдечно ви Благодаря !!!
Прегръщам ви, много топли и искрени целувки ви пращам!
:-0