неделя, 9 май 2010 г.

Ябълков крамбъл


Крамбъл в превод от английски е "троха", означава още "роня се". Това е лек, летен десерт, който изисква минимум усилия. Могат да бъдат използвани различни плодове и ядки. За да бъде още по-здравословен десерта се прибавят и по 1-2 супени лъжици ръжени (пшенични, ечемични и т.н) зародиши или трици, а бялото брашно се заменя с пълнозърнесто или ръжено. И е важно да не се прекалява с захарта, плодовете и без това са сладки, а и при повече захар могат да пуснат много сок при печенето.




4 средни ябълки
1 супена лъжица меко масло/за намазване на купичките
1 чаена лъжица канела
2 - 3 супени лъжици кафява захар/по ваш избор/
2 супени лъжици портокалов сок
1/4 чаена чаша мед




за крамбъла:
80гр. студено масло нарежете на кубченца
100гр. брашно
80гр фини овесени ядки
2-3 супена лъжици кафява захар







Загрейте фурната на 180гр. Намаслете купичките.
Обелете ябълките и ги нарежете на кубченца. Поставете ги е купа като към тях добавите канелата, портокаловият сок, кафявата захарта и меда. Смесете съставките.
Разпределе те сместа в купичките.
В кухненския робот поставете съставките за крамбъла. И смесете до образуване на ронлива смес./тази процедура може и да я направите с ръцете като втриете маслото до образуването на трохичките.
Печете за 30-40мин. или докато крамбъла придобие златист загар.
Сервирайте с топка ванилов сладолед.


1 коментар:

Just V. каза...

Обожавам крамбъл, точно моят тип десерт! А Вашето изпълнение изглежда толкова апетитно, че на всяка цена ще пробвам рецептата! :)

Поздрави,
Вили