неделя, 5 септември 2010 г.

Крамбъл с нектарини и сини сливи

Преди време правих подобна рецепта ето тук открих че това е моята любима комбинация за крамбъл, а имено с овесени ядки. Овесени ядки, плодове и мед това отнема по-малко от 10 минути за да се приготви този вкусен плодов десерт. Можете да се пече веднага или да се приберете в хладилника и да се печете по късно.
за 2 порции използвах:
1 голяма нектарина
2 сини сливи
1 супена лъжица масло за купичките
1 супена лъжица кафява захар или тръстикова
2 супена лъжици мед
1/2 чаена лъжица канела
1 супена лъжица настъргана лимонова или портокалова кора

2/3 чаена чаша фини овесени ядки
1/4 чаена чаша оризово брашно
1/4 чаена чаша кафява захар
1/2 чаена лъжица канела
50 гр. студено масло


Този път наблегнах повече на овесените ядки и намалих захарта в крамбъла и вместо с топка ванилов сладолед, сервирайте с кисело мляко. За мене това беше чудесен старт за деня.

Загрейте фурната на 180гр. Намаслете купичките.
нарежете на кубчета нектарина и сините сливина. Поставете ги е купа като към тях добавите канелата, лимоновите /портокаловите корички, кафявата захар и меда. Смесете съставките.
Разпределе те сместа в купичките.
Смесете съставките за кръмбала в друга купа и с пръстите на ръцете си втриете маслото до образуването на трохичките.
Печете за 25-30мин. или докато крамбъла придобие златист загар.
Чувала съм че произход на крамбъла е от Великобритания и възниква през Втората световна война . Поради строгите дажби през войната, находчивите домакини е трябвало да се лишат от правенето на основата /блата/ за пая . Така че просто са слагали плодовете, и са ги поръсвали от смес от брашно, маргарин и захар. Ястието е станало популярено благодарение на своята простота.

Няма коментари: