6 бр среден бял лук ( може да си на набавите 3 глави бял и 3 глави червен)
1- 2 скилидки чесън, пресовани
1 морков, настържете
1 червена чушка, нарежете на ситно
1 чаена чаша Киноа
2 - 1/2 чаени чаши вода
2 супени лъжици доматено пюре
1/2 чаена лъжица червен пипер
едно стръкче прясна мащерка
1 чаена лъжица къри
1/4 чаена лъжица кориандър
щипка лют червен пипер
сол и черен пипер на вкус
Загрейте фурната на 200гр.
Сложете тенджера с вода и оставете да кипне, през това време...
Отрежете малко от долната част на лука така че като го поставите в тавата да седи а не да се търкаля. Отрежете част от горната част , като може да си запазите капачето за покриване.
Обелете ненужните външни пластове от лука.
Поставете лука във врящата вода и оставете за 10 мин. или докато лука омекне.
Оставете да изстине и след това извадете централната част на всеки лук. Използвайте лъжица да за извадите вътрешните слоеве на лука.
Готовият лук поставете в плитка тава .
Част от вътрешността на лука я нарежете на ситно а другата я поставете в херметическа кутия и приберете в хладилника за понататъчна употреба.
Загрейте дълбок тиган налейте олио и поставете нарязаният на ситно лук и чесъна, задушете.
Добавете червената чушка, червеният пипер и маркова и гответе за 2-3 мин.
Добавете киноата, водата, доматеното пюре и мащерката.
Оставете да заври, намалете топлината и оставете да къкри за 20-25 мин. или докато киноата абсорбира водата и стане готова ( даже и да остане леко хрупкава на места тя ще продължи да се готви). Отстранете от огъня и прибавете останалите подправки кърито, кориандъра, черен пипер и сол на вкус, разбъркайте.
Запълнете лука със сместа полейте отгоре щедро със зехтин или олио, запълнете дъното на тавичката с вода, покрийте с фолио и печете за 40 мин.
Домати в марината
3 коментара:
Страхотно предложение, Лати :)
Поздрави и хубава вечер!
Много красиви снимки и страхотно предложение! Поздрави!
ЕЙ ТОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ МНОГО МИ ХАРЕСА:)
Публикуване на коментар