неделя, 23 октомври 2011 г.

Асеновата крепост

Асеновата крепост или Петрич е средновековна крепост, която се намира в планината Родопи и е отдалечена на 2 km от Асеновград, България. . Първите писмени сведения за крепостта са от 11 век и са получени от устава на тогава построения Бачковски манастир. От тези сведения се вижда, че Асеновата крепост е притежавала собствена армия и администрация. Превземана е от кръстоносците по времето на Четвъртия кръстоносен поход.



 Асеновата крепост без съмнение е най-интересният и просъществувал най-дълго време паметник на културата в Асеноваград- с хронологични граници от късната бронзова епоха да началото на 15 век. Крепостта е изградена на непрестъпната скала в началото на прохода, свързващ Тракия с Беломорието. Единствено достъпна е от югозапад, затова там е изградена крепостна стена, снабдена по-късно с бойни зъбери. На запад в подножието на скалата преминава стратегическият път. Там е изградена висока трапецовидна отбранителна кула. Архелогическите материали и откритото в северното й подножие погребение на тракийски войн ( V- IV в. пр. Хр.) сочат, че "крепостта" в началото на късната бронзова епоха е съществувала като тракийско скално светилище, а по късно вече като тракийска крепост.




 Проведените архелогически разкопки на т.нар. феодален замък - най- високата и силно укрепена част на крепостта, разкриват наличието на 3 големи периода- IX, XI и  XIII век. През XI век вече е съществувала и малка църква - параклис. Най- голямото разширение и преустройство на крепостта свързваме със строителната дейност на цар Иван-Асен II, запечатана в историческият надпис върху една скала над входа на крепостта:  

"В лето 6739 (1231) индикт четвърти от бога въздигнатий цар Асен на българи, гърци и други страни постави Алекси Севаста и изгради този град"

 По негово време е изградена и допълнителна крепостна стена на югозападния склон под Феодалният замък. Негово дело е и строежа на голямата двуетажна крепостна църква "Св. Богородица Петричка".



 Наоколо е осеяно с малки параклиси
 Е естествено малко снимки и от Бачковският манастир...




И една малка принцеса ....
 И тук позира с майка и на фона на фонтана в двора на Бачковският манастир...
И ще представя някой стари мои рецепти на който наскоро направих нов стайлинг......
 Унгарски гулаш


Пюре от карфиол




Телешко по Марокански


Карамелизиран червен лук







2 коментара:

Живка каза...

Прекрасни снимки!Аз съм от този край и тези места си ми познати и любими.Малката принцеса и тя е доволна от разходката,ако се съди по снимките...
Често се разхождам в този блог и съм възхитена от всичко-приятен ден!

Мъх каза...

Красиви снимки!
И приятно четиво:-)
Малката принцеса е истинска принцеса- нежна и красива:-)
А "манджите" ти- прекрасни!