2 чаени чаши кафява леща
8 чаши вода
1 голяма глава лук, нарязана на ситно
2 големи моркови,нарязани
1 стрък целина, нарязан на ситно
2 големи картофа, нарязани на големи кубчета
2 дафинови листа
2 кубчета зеленчуков бульон
1 чаена лъжичка смлян кориандър
1/2 чаена лъжичка кимион
прясно смлян черен пипер, на вкус
2 скилидки чесън, нарязани
Допълнително още може да овкосите накрая с :
1/4 чаена лъжица кориандър, 1/4 чена лъжица кимион, 2 скилидки накълцан чесън
сол на вкус
листа от пресен спанак
2 супени лъжици червен винен оцет или лимонов сок
Изплакнете лещата добре.
Сложете тенджерата и бульоните да котлона докато нарежете зеленчуците.
Добавете всички съставки, с изключение на допълнителни подправки, в тенджерата и доведе до кипене, поставете капака и оставете да къкри до готовността на лещата, около час.
Тествайте на вкус и проверете дали лещата и картофите са готови. Ако изглежда прекалено гъста добавете още вода. Извадете дафиновите листа, и да добавите допълнителни подправки, сол и спанак. Проверете подправки, добавяйки повече кимион и кориандър, ако е необходимо.Подправете с малко винен оцет или лимонов сок и сервирайте.
източник: fatfreevegan
Ето и малко снимки от едно мое пътуване до Гърция и посецението на манастирът "Св. Ефрем Сирин", там монахините почерпиха с кафе и любезно показаха и предложиха от тяхните типично гръцки сладки изкушения. Удивих се от райската градина в манастира която се подържа от монахините някой от тях много млади. Споделям малко снимки но всъщност е хубаво де се види със собствени очи.
Няма коментари:
Публикуване на коментар