събота, 17 ноември 2012 г.

Леща с кориандър и кимион и манастира Св. Ефрем Сирин

   

    2 чаени чаши кафява  леща
    8 чаши вода
    1 голяма глава лук, нарязана на ситно
    2 големи моркови,нарязани
    1 стрък целина, нарязан на ситно
    2 големи  картофа, нарязани на големи кубчета
    2 дафинови листа
    2 кубчета зеленчуков бульон
    1 чаена лъжичка смлян кориандър
    1/2 чаена лъжичка кимион
    прясно смлян черен пипер, на вкус
    2 скилидки чесън, нарязани
    

Допълнително още може да овкосите накрая с :
   1/4 чаена лъжица  кориандър, 1/4 чена лъжица  кимион, 2 скилидки накълцан чесън
    сол на вкус
    листа от пресен спанак
    2 супени лъжици червен винен оцет или лимонов сок

    Изплакнете лещата добре.

    Сложете тенджерата и бульоните да котлона докато нарежете зеленчуците.

   Добавете всички съставки, с изключение на допълнителни подправки, в тенджерата и доведе до кипене, поставете капака и оставете  да къкри  до готовността на лещата, около час.
   Тествайте на вкус и проверете дали лещата и картофите са готови. Ако изглежда прекалено гъста добавете още вода. Извадете дафиновите листа, и да добавите допълнителни подправки, сол и спанак. Проверете подправки, добавяйки повече кимион и кориандър, ако е необходимо.Подправете с малко   винен оцет или лимонов сок и сервирайте.

източник: fatfreevegan


Ето и малко снимки от едно мое пътуване до Гърция и посецението на манастирът "Св. Ефрем Сирин", там монахините  почерпиха с кафе и любезно показаха и предложиха  от тяхните типично гръцки сладки изкушения.  Удивих се от райската градина в манастира която се подържа от монахините някой от тях много млади. Споделям малко снимки но всъщност е хубаво де се види със собствени очи.










Няма коментари: