неделя, 3 август 2014 г.

Морковена супа с киноа и хрупкав нахут

      

     4 много големи (или 6-8 малки / средни) моркови, нарязани на едро
     1/2 глава лук, нарязан на парчета
     Зехтин
    сол на вкус

    черен пипер
     1 супена лъжица къри на прах (или на вкус)
     1/2 чаена лъжичка чесън на прах
     1/4 чаена лъжичка джинджифил на прах
     6-8 чаени чаши   вода

    1 кубче пилешки бульон
     Около 2 чаени  чаши сварена предварително киноа 
    

За нахута:

     425гр нахут, от консерва изплакнат и изцеден
     2 супени лъжици зехтин
     1/2 чаена лъжичка кимион
     1/4 чаена лъжичка чесън на прах
     1/4 чаена лъжичка червен пипер
     Сок от половин лимон
      сол и черен пипер


 



     Загрейте фурната до 180гр. Застелете тава с хартия за печене. 

В голяма купа, разбъркайте морковите и лука с  зехтина (около 1-2 супени лъжици), плюс щипка сол и черен пипер. Разстелете върху подготвената тава. Печете  в продължение на 45 минути до един час, докато зеленчуците с омекнат  и леко  се карамелизират.
     Загрейте в малъка тенджера малко зехтин (около 2 супени лъжици) и запържете кърито на прах, чесъна на прах и джинджифила за около една минута, като се бърка непрекъснато, докато се отдели аромат. Не позволявайте на подправките да прегорят.
     Добавете печените зеленчуци в съда, плюс шест чаши вода и кубчето бульон. Оставете  супата да заври варете докато морковите станат много меки. Изключете котлона и оставете супата да се охлади, след това пюрирайте в  блендера, ако е много гъста добавете още вода. Прибавете киноата.
      В купа смесете нахута с подправките и разстелете в тава покрита с хартия за печене. . Загрейте фурната на 200гр. и печете з за 25-30 минути, или докато стане  хрупкав и златист. Оставете да се охлади.
     Сервирайте супата гарнирана с хрупкавият нахут.

източник: адаптирана от acleanbake.com

2 коментара:

Milena Poptoleva каза...

Много ми хареса и състава и начина на приготвяне...Ще я пробваме и ние:)
Благодаря за интересната супичка!

Гергана Лазарова каза...

Ммм, това ще е много вкусно, страхотна идея! Поздрави!