събота, 10 октомври 2009 г.

Телешко по Марокански


около 0,300-0,400 кг. телешко месо нарязано на кубчета

за марината:
1/4 ч.чаша зехтин
кукума
червен лют пипер
канела
2 скилидки чесън
лимонов сок
сол
черен пипер


Поставете месото в марината за едно денонощие.


за готвене:
2 средни глави лук
2 скилидки чесън
1 суп.лъжица доматено пюре
щипка кимион
щипка канела
щипка куркума
4 средни домата
1 ч.лъжица червен пипер
1 ч.лъжица кориандър
1 ч.лъжица джинджифил
8 бр. сушени кайсии
1/2 ч.чаша доматено пюре
брашно





Натопете кайсиите в гореща вода.
През това време в дълбок тиган с капак загрейте малко зехтин овъргалайте месото в брашното, запечатайте телешкото, извадете и поставете в съд с капак.
В тигана прибавете лука и чесъна леко задушете, прибавете месото и доматената смес/настържете доматите, прибавете доматеното пюре, и подправките/. Нарежете кайсиите на ситно и прибавете към другите съставки в тигана. Варете за няколко минути.
Загрейте фурната на 180гр. Прехвърлете сместа в огнеупорен съд с капак, ако има нужда от още течност сипете 1 ч.чаша доматено пюре разредена с вода, до толкова, че да покрие месото.
Гответе за около 1 часа , поверявайте месото.
Поднесете с ориз или кус-кус.

4 коментара:

Dani каза...

Харесвам използване на плодове при месни ястия,така,че тази рецепта ми допада.Поздравления!

ghost13 каза...

Благодаря ти Дани!
Желая ти всеки час по една усмивка, всяка минута по една топла прегръдка, :-)
Лати

Dimitrana S. каза...

Пикантно месно ястие :-)

Но не само от рецептата съм впечатлена - харесват ми и снимките! Композицията е много сполучлива, браво, Лати!

Поздрав и :-)

ghost13 каза...

Благодаря ти от сърце Дими!
Бъди все така добра,мила и отзивчива и много усмивки !

Лати