събота, 16 януари 2010 г.

Колачета - Kolaches



Тези сладкарски изделия са популярни в Централната час на Тексас, макар да се смята че родината им е Полша.
използвах прясна мая и омесих тестото в машина за хляб.

1 пакет суха мая
4 супени лъжици масло, меко/50гр/, плюс 2 супени лъжици. разтопено
1 / 2 чаена лъжица сол
1/2 чаена чаша захар
1 жълтък
3 - 1 / 2 чаена чаши брашно
3 / 4 чаена чаша прясно мляко/хладко/

























В купа, се разбърква маята с 1 чаена лъжица захар и 1 / 2 чаена чаша вода, топла-115гр... В голяма купа, обединяваме мекото масло и 3 супени лъжици захар, докато се обединят. Добавете сол и яйчения жълтък, разбъркайте до гладкост.. Добавете сместа с маята, 3- 1 / 4 чаши брашно и млякото, омесете до оформянето на тестото. Поставете топката тесто в купа и покрийте купата с кърпа, оставете на топло за да расте за около 1 час. За да направите троха - топинг, комбинирай те останалата захар с 1 супена лъжица разтопено масло, останалото брашно и с ръце втрийте до образуването на трошички..

Загрейте фурната до 180 °. Разделете тестото на 16 топки иги поставете върху застлана с пекарска хартия тава. Намажете с четка топките с останалото разтопено масло покрийте с найлоново фолио тавата и оставете да втаса за около 30 минути. на топло. Направете с дръжката на дървена лъжица вдлъбнатина във вече втасалите питки и сипете по 1 супена лъжица от плънката , поръсете с топинг от трохи .

Пече се до златисто за 30-35 минути.
























за изварената плънка:
100гр. извара
50гр крема сирене, при стайна температура
3 супени лъжици захар
1 / 4 чаена лъжица лимонов сок
1 жълтък

Смесете изварата, крема сиренето, захарта, лимоновия сок, яйченият жълтък в купа и с пасатор доведете сместа до кремообразна смес.

за ягодовата плънка
225гр.. ягоди, тънко нарязан
3 / 4 чаена чаша захар
1 / 2 чаена лъжца свеж лимонов сок

Комбинирайте плодовете, захарта, лимоновия сок и 1 / 4 чаена чаша вода в тиган и гответе на средно висока температура за около 8-10 минути. Отстранете от огъня; разбъркайте и охладете


Друг вариянт е може да запълните с конфитюр.


източник:saveur.com

6 коментара:

Dani каза...

Много апетитно изглеждат, Лати, а плънката е прекрасна .И имам толкова конфитюр...С две думи-върви към опитване:)))

ghost13 каза...

Благодаря ти Дани, доволно си хапнахме...:-)

Nanita каза...

И как не,като изглеждат така апетитно!Ммм....как ми се искаше едно парченце и за мен.Усмихнат уикенд и ведра седмица!

Dimitrana S. каза...

Впечатлена съм!

Срам! - не знам как изглеждат или пък се правят българските колачета.. чудала съм се, явно е време да потърся инфо из нет-а.. Все се заканвам, че ще направя бохемски колачета (все още си търся специален повод за тях), но .. Лати! - твоето предложение е толкова изкушаващо! Май ще изпревари всички останали идеи вкъщи :-)))

Поздравявам те сърдечно!

Хубава и уютна неделя :-)

ghost13 каза...

Благодаря ти Дими!
Съвсем случайно ми попадна рецептата и вече втора седмица отлежава на компютъра :-) хапваше ни се нещо тестено и сладко и ето, че най-после я спретнах :-)

ghost13 каза...

Нанита... :-( ми то вече няма още топли топли ги хапнахме....
;-) Лека и спокойна седмица!