петък, 12 ноември 2010 г.

Боб по Американски



Това е моята импровизация на Boston Baked Beans.
В Съединените щати, Бостън производството на консервиран печен боб в доматен сос от свинско и меласа е толкова популярен че града е наречен "Beantown."
Консервното производство на този вид боб е концентрира почти изцяло в Бостън. Повечето от тези продукти са в много сладък сос, с добавка на бекон или свинско месо. Американският продукт съдържа кафява захар, докато британски боб не.
В Нова Англия, печеният боб е подсладен или с кленов сироп (Северна Нова Англия), или с меласа (Бостън), и традиционно се приготвя със свинско месо в гърне (специален съд за готвене на боб) в тухлена пещ за целият ден. В южните щати по източното крайбрежие на САЩ, обикновено се добавя жълта горчица.
Аз поради липса на меласа и кленов сироп импровизирах с мед. Може да се готви в гърне или да се пече във фурната.






500гр. боб
1 голяма глава лук
3 супени лъжици сос Уорчестър
1/3 чаена чаша мед (+ 1 супена лъжица мед, ако е необходимо)
1 чаена лъжица сол
850 - 900 мл. доматен сос
1 супена лъжица с връх горчица
200гр. бекон(може да го замените с наденица)




Бобът се накисва от вечерта в студена вода. Измива се и се слага да се вари. Докато бобът ври, загрейте в тиган малко олио, и запържете предварително нарязания бекон. С решетъчна лъжица отстранете върху кухненска хартия за да се отцеди от мазнината, и добавете в същата мазнина лука, задушете и извадете при бекона. След като бобът заври, водата се изхвърля. Слага се в тенджерата отново, прибавя се доматеният сос, лука, бекона, меда, горчицата, сол на вкус.Тествайте на вкус и ако е необходимо подправете. Всичко се оставя да къкри на слаб огън за 2-3 часа или докато боба омекне. Сервирайте охладен с хляб.

3 коментара:

Dani каза...

Лати, толкова обичам боб в гърне, а твоят е толкова изкушаващ, заради тези допълнения :)
Поздрави и хубава вечер!

ghost13 каза...

Благодаря ти Дани! Много сполучлива комбинация се получи.
ЛЕКА И СЛЪНЧАВА НЕДЕЛЯ!

vesela каза...

Много интересен боб, не знаех, че е сладък бостънският.