вторник, 7 май 2013 г.

Метеора


 

       Миналата година ходихме до Гърция, посетихме  Солун, Метеора, Лариса, Лептокария, Паралия Катерини, качихме се на Олимп, посетихме манастира св.Ефрем...( заСолун и манастира св.Ефрем  вече пуснах пост) събрах доста снимки но все не ми оставаше време поради поставяне на преден план на други приоритети или мой служебни ангажименти да публикувам и за другите места където посетих. И ето че малко останала свободна реших че му е времето да публикувам снимките си от Метеора, макари и подбрани поста изглежда доста дълъг за което се извинявам.
Скали - уникални, сурови,набраздени, остри и причудливи се издигат високо в синьото небе и приютяват своите духовни обитатели. Място на което оставяш безммълвен съзерцаваш тази красота,  пораждаща страни чувства.
 
Труно е да следваш гида си за който мога да кажа че беше страхотен, така увлекателно разказваше... , да правиш снимки, и да запечаташ всичко с очите си не само с фотоапатара си.
Определено ще се посети това свещено място пак.
„Свето Преображение Господне“ или Големият Метео,   е основан 1340 г. от свети Атанасий Метеорски.
Обстановката извън храма е приятна с оформени градинки с красиви цветя и много зеленина.



Скалните пещери на Метеора( същност Метеора означава "висящ във въздуха", "намиращ се между небето и земята") са заселени през 11 век от християнски отшелницие.  Божиите служители започват изграждането на свои храмове, като до тях се е стигало по въжени мостове, подвижни стълби и стъпала, които били издълбани в камъка.
Манастирите на Метеорите са над 20, но само 6 от тях са отворени за посещение. В манастирите е забранено да се влиза с къси панталони, а жените трябва да са с дълги  поли и покрити рамене. При влизането раздават поли, парчета да се покрият голите рамене.
Районът е сух и горещ, носенето на вода е препоръчително, също и шапка.



Манастирът "Св. Варлаам"



Mанастирът "Света Троица" на Метеора-Манастирът Света Троица е избран за естествен декор за филма „For Your Eyes Only“ от поредицата за Джеймс Бонд. Популярната банда Linkin Park кръщава един от албумите си  „Meteora“ , след като  остават поразени от величествената красота на това място.


Манастирът "Св. Стефан" на Метеора, сега е метох, основан през 1192 година.Намира се на 200 м. надморска височина.

изглед към Манастирът "Св. Варлаам"

Манастирът Свети Николай Анапавса

Манастирът "Св. Русану"- манастира има една красиво оформена китна градинка с вкус и  любов. Тук на китната тераса на манастира можеш да поседиш и да съзерцаваш скалите.



В непосредствена близост до Метеора се намират градчето Каламбака. Скали се известяват като стража на малкото и китно градчето.







1 коментар:

Gergana Lazarova каза...

Така е - понякога покрай снимането страда изживяването на момента. Трябва да има баланс.
Но снимките са страхотни! Много пътувания и занапред ти желая.
Лека вечер!