6 големи и дебели тиквички
3 до 4 супени лъжици зехтин
2-3 стръка зелен лук, нарязан
1 малки глави лук, нарязан на ситно
1 морков, нарязани на много малки кубчета или настърган
1 малка връзка копър
1 чаена чаша ориз
3чаени чаши вода
1 кубче пилешки бульон
сол и черен пипер
за соса
2 бр. яйца
1 бр. лимон
по 1 щипка захар и сол
и част от соса на тиквичките
Загрейте фурната на 180гр.
В дълбок съд сложете малко зехтин, и подредете тиквичките като предварително отрежете краищата за да могат като стоят изправени разполовите на две , и издълбайте.
Загрейте в дълбок тикан зехтина прибавете лука и морковите и задушете за 3-4 мин или докато лука омекне, може да прибавите и част от вътрешноста на тиквичките.
Прибавете ориза, водата, кубчето бульон, копъра, сол и черен пипер. Гответе до готовността на ориза.
Запълнете с вече готовата плънка тиквичките. Сложете в съда от 1 до 2 чаени чаши вода покрийте отгоре съда и гответе за около 45мин. махнете отгоре покритието и гответе още 15 мин.
За соса: Разделят се жълтъците от белтъците. Белтъците се разбиват с щипка сол. Жълтъците се разбиват с щипка захар. Смесват се и към тях се добавя сока на лимона. и част от бульона в който са се готвили тиквичките.
Източник: адаптирана от mikrikouzina.blogspot
3 коментара:
Много харесвам тиквички с ориз на фурна, но така пълнени не съм опитвала. Представям си каква вкусотия е.
Поздрави!
Отлична рецепта! Мама си правеше така тиквичките - пълнени в тенджера на котлон. Правеше ги с бял сос и много копър. Направо се топяха в устата. Ще пробвам непременно и твоята рецепта! Благодаря и привет!:)
Отлична рецепта! Мама си правеше така тиквичките - пълнени в тенджера на котлон. Правеше ги с бял сос и много копър. Направо се топяха в устата. Ще пробвам непременно и твоята рецепта! Благодаря и привет!:)
Публикуване на коментар