събота, 31 август 2013 г.

Квадратчета с ронлив топинг и праскови



   4  - 1/2 чаени  чаши праскови, белени, без костилка и нарязани на кубчета (около 8 малки праскови, използвайте твърди, но узрели)
     13/4 чаена  чаша захар
     3  - 1/2 супени лъжици царевично нишесте или брашно
     1/2 чаена лъжица  канела
     1/4
чаена лъжица  индийско орехче
     1/4
чаена лъжица  джинджифил
     1 чаена лъжица портокаловa кора (по желание)
     3 чаена чаши  брашно ( пълни)
     1
чаена лъжица  бакпулвер
     1/2 
чаена лъжица  сол
     3/4 чаена чаша  масло, студено и нарязанo на кубчета на кубчета/170гр.
     1  яйце
     1/4 чаена чаша кисело мляко
     1 1/2
чаена лъжица  екстракт от ванилия
     1 супена лъжица кафява захар за поръсване отгоре
(по желание)





     Загрейте фурната до 180 градуса. В малка купа, смесете заедно 3/4 чаша захар, царевично нишесте, канела, индийско орехче и джинджифил.  

В голяма купа, смесете прасковите  с портокаловата кора. Прибавете сместа със  захарта и подправките.
     В отделна голяма купа, смесете заедно брашното, бакпулвера и солта. Нарежете маслото върху  брашното и  с вилица или сладкарски нож, смесете до образуването на  груби трохи. В малка купа, разбийте заедно яйцето,млякото и екстракта от ванилия. Изсипете яйчената смес  към брашнената смес и разбъркайте, докато добре се съчетаят. Добави в останалата 1 чаша захар и  разбъркайте , докато се съчетаят. Сипете половината от сместа в намазнена тава и натиснете с ръце така че да се получи равномерен  блат. Отгоре изсипете прасковаите и разпределе те равномерно. Поръсете останалата  смес над горната част на праскови .Поръсете равномерно отгоре с кафява захар.

 Печете  се в предварително загряла фурна  за 45-50 минути до златисто
Може да сервирате   топли с  ванилов сладолед или да оставите напълно да се охладят и да сервирате с сметана. Съхранявайте в хладилника.
* аз отделих малко повече от половината за долният пласт. Ако изпусните киселото мляко, сложите малко повече от необходимото и текстурата стане не ронлива използвайте ренде за да настържите отгоре.
източник: адаптирана от cookingclassy.com




Няма коментари: