събота, 12 юли 2014 г.

Черешов пай



за тестото:
3 чаени чаши  брашно
1 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици захар 
10 супени лъжици студено  масло, нарязано на парчета
7 супени лъжици олио или зехтин
10супени лъжици ледена вода
 

за плънката:
1¼ чаени  чаши захар 
¼ чаена чаша царевично нишесте
¼ чаена лъжичка канела на прах
Щипка сол
6 чаши вишни, без  костилка
¼ чаена лъжичка бадемово екстракт

за намазване:

1 супена лъжица вода
1 супена лъжица захар 





Смесете брашното, солта и захарта в купата на миксера, докато  се комбинират. Добавете мазнината   докато сместа придобие структура на едър пясък, около 10 секунди. Прибавете  парчетата масло над брашнената смес, бъркайте  докато сместа стане  бледо жълто и ронлива ( груби трохи). 
 Прибавете  8 супени лъжици от ледената вода върху сместа. Използвайте  гумена шпатула, за да смесите.Може да прибавите другите  2 супени лъжици вода, ако са необходими за оформянето на тестото. Разделете тестото на две топки, едната по голяма  и другата по малка за лентите.. Увийте поотделно в найлоново фолио и приберете в хладилника за най-малко 1 час, или до 2 дни, преди да използвате.
 Извадете тестото от хладилника (трябва да престой поне   1 час,  на стайна температура ако е много кораво). Разточете по-голямата част от тестото с дебелина  около 3-4 mm; 

Покрийте съда в който ще печете с тестото и притиснете по дъното. 
Изрежете си 8 ивички от тестото ( от малката топка тесто).
Оставете съда в който ще печете за 30 мин. в хладилника с застланото тесто.

  
В малка купа, смесете  заедно захар, царевично нишесте, канелата и солта. Поставете черешите в голяма купа и се разбърква с екстракта от бадем. Поръсете сместа от захар над черешите и с помощта на гумена шпатула, разбъркайте внимателно заедно, докато комбинирате. 
Поставете плънката и подредете отгоре лентите ако е необходимо махнете с нож излишното тесто. Намажете отгоре с вода и поръсете с захар.
Сложете решетката на фурната на най ниско ниво и печете в загряла фурна на 180 гр. за около 40 мин. или докато коричката стане златиста и черешите си пуснат соса.
 Охладете за 2 часа преди да разрежете и поднесете.
източник:browneyedbaker.com



2 коментара:

Gergana Lazarova каза...

Толкова вкусно и толкова уютно... Страхотен пай!

Йоланта Делибозова каза...

Прекрасен пай! Така апетитно е потекъл червения сок! Празната тавичка е доказателство колко е бил вкусен!